Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fath Ališahs Kadžārs (1797.-1834.g)

Baba-hans, Fath Ali Shah.
Kadžāru dinastijas 2.Persijas šahs no 1797. līdz 1834.gadam.

Radniecība. Vecākais dēls - Abasmirza.
Tēvocis - Aga Muhamedhans Kadžārs.

Dzīvesgājums. Dzimis 1766.gadā.
Nāca pie varas 1797.gadā, kad nogalināja iepriekšējo šahu Aga Muhamedhanu.
Viņa valdīšanas laikā par ietekmi Centrālāzijā cīnījās Krievija un Lielbritānija. Ališahs ļāvās abu ietekmēm, jo feodālā Persija bija feodālo nesaskaņu novājināta valsts, kas kļuva par eiropiešu ekspansijas objektu. Liela ietekme uz Ališahu bija galminiekam Hadži Ibrahimam (līdz 1809.g.) un vecākajam dēlam Abasmirzam.
Ališahs noslēdza nelīdztiesīgus līgumus ar Franciju (1801.g.), ar Angliju (1801.g., 1809.g., 1814.g.) - 1801.gadā noslēdza sabiedroto paktu ar Lielbritāniju apmaiņā pret bruņojumu un tehnisko palīdzību, un Krieviju (1813.g., 1828.g.).

Līgums ar Franciju (1807.g.). 1807.gada pavasarī pie Napoleona I štābā Finkenšteinas pilī Austrumprūsijā ieradās Fath Ališaha sūtņi. Maija sākumā šeit tika parakstīts savienības līgums pret Krieviju un Lielbritāniju. Tobrīd Napoleons I vēl karoja pret krievu ķeizaru Aleksandru I, tomēr pēc dažiem mēnešiem abi salīga mieru. Neskaoties uz to, līgums palika spēkā un 1807.gada decembrī tika vēl papildināts ar paragrāfu, kurā franči ieguva tiesības reformēt šaha armiju pēc eiropiešu standartiem.
Tomēr visai drīzi noskaidrojās, ka abu pušu liktās cerības neattaisnojās. Napoleons I visādi mudināja Pesiju uz karadarbības aktivizāciju Aizkaukāzā, kur karš risinājās kopš 1804.gada. Vēl vairāk viņu interesēja, kā ar persiešu palīdzību radīt grūtības britiem Indijā - persiešiem vajadzēja pierunāt afgāņus iebrukt Indijā.
Briti pienācīgi novērtēja draudošās briesmas un viņu diplomāti iztērēja milzīgas summas kukuļiem, lai izjauktu savienības līgumu. Tas britiem arī izdevās un savienības līgums bija spēkā tikai apmēram 10 mēnešus.

Līgums ar Lielbritāniju. Pēc līguma izbeigšanas ar Franciju, Persija noslēdza savienības līgumu ar Lielbritāniju - un atkal pret Krieviju. Britu virsnieki un karavīri dienēja persiešu armijā kā instruktori un piedalījās karadarbībā pret krieviem līdz pat Napoleona I iebrukumam Krievijā 1812.gadā. Pēc tam briti un krievi atkal kļuva par sabiedrotajiem.

1813.gadā oficiāli atteicās no Kaukāza teritorijām par labu Krievijai - Dagestānas un Čečenijas.

Miris 1834.gada 24.oktobrī.

Saites.
Persijas ķēniņi.