Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Keniapitēki

Zināma tikai viena suga - Kenyapithecus wickeri, tāpēc pagaidām, kamēr nav atrasta vēl kāda suga, ir vienalga, kādu nosaukumu lietot: Kenyapithecus vai Kenyapithecus wickeri.

Atrašana. 1961.gadā atrasts Forternanā Kenijā Lūisa Līkija (Luois Leakey) ekspedīcijas laikā.
Vēlāk atrasts arī Eiropā.
1967.gadā angļu antropologs Luīss Līkijs Kenijā pie Rusingas un Songeras atrada afrikāņu keniapitēku. Tas bija humanoīds, kas dzīvojis 20 miljonu gadu atpakaļ.

Vikera keniapitēks. Kenyapithecus wickeri (Līkijs, 1962.g.). Sinonīms - Kenyapithecus. Nosaukums - pēc pirmā atraduma Kenijā un par godu atklājējam Fredam Vikeram (Fred Wicker). Keniapitēku ģints vienīgā zināmā suga, tāpēc bieži to sauc vienkārši par keniapitēku - kamēr nav atrasta vēl kāda suga, ir vienalga, kādu nosaukumu lietot: Kenyapithecus vai Kenyapithecus wickeri. 1961.gadā atrasts Forternanā (Fort Ternan) Kenijā (Lūisa Līkija ekspedīcijā), vēlāk - arī Eiropā.
Āfrikas cilvēkpērtiķis no driopitēku grupas (iespējams, no prokonsuliem), ļoti līdzīgs Āzijas ramapitēkam. Dzīvojis pirms 14 milj. gadu. Iespējams, mūsdienu Āfrikas cilvēkpērtiķu sencis, krūmaino ainavu iemītnieks.
Zobu uzbūve ar biezāku emaljas kārtu liecina par rupjāku barību nekā tā, ko lieto šimpanzes. Jaunam indivīdam augums ~ 168 cm.

Āfrikas keniapitēks. Kenyapithecus africanus. Sinonīms - Griphopithecus. Salīdzinājumā ar īstajiem keniapitēkiem tā ir primitīvāka suga, tāpēc tagad tā izslēgta no keniapitēku ģints un iekļauta Griphopithecus ģints sastāvā ar nosaukumu grifopitēks - "noslēpumainais pērtiķis," bet literatūrā joprojām var sastapt arī veco nosaukumu. Pēc Kanādas zinātnieka Deivida Begana (David Begun) slēdziena grifopitēks ir afropitēka pēctecis, kas parādījās Turcijā un Vācijā pirms 16,5 milj. gadu, pirms Eirāzija atdalījās no Afroarābijas.