Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sifiliss

Viena no seksuāli transmisīvajām slimībām.

Vēsture. Vārds sifiliss (no grieķu valodas - syf - "cūka" + philos - "draugs") radies 1530.gadā pēc itāļu ārsta un dzejnieka Dž.Frakastoro poēmas. Tajā dievi par seksuālu izlaidību ar šo slimību soda karaļa cūkganu Sifilu. Sākotnēji ar šo vārdu apzīmēja visas ST slimības.
Lai gan īsti droši tas zināms nav, tomēr visai plaši tiek uzskatīts, ka sifilisu uz Eiropu no Jaunās pasaules atveda Kristobala Kolona jūrnieki - Amerikas atklājēji, 1494.gadā. Līdz ar eiropiešu ģeogrāfiskajiem atklājumiem Āzijā, Vasko da Gamas un Bartolomeo  Diaša jūrasbraucienu dalībnieki šo slimību ievazāja Indijā, Ķīnā u.c. pasaulē.
Ārlaulības sakaru un prostitūcijas dēļ viduslaiku Eiropā sifiliss guva plašu izplatību, paņemot simtiem tūkstošu dzīvību. Sifilisu mēģināja ārstēt ar toksiskām vielām - arsēnu, dzīvsudrabu un sēru, bieži izraisot pacientu saindēšanos un pat nāvi. 1747.gada 31.janvārī tika atvērts Loka hospitālis Londonā, kur sāka ārstēt STS, tostarp arī sifilisu. Tomēr efektīva ārstēšana sāka kļūt iespējama tikai tad, kad XX gs. tika atklātas antibiotikas.
Viens no imūnterapijas un ķīmijterapijas pamatlicējiem.
Pirmo medikamentu sifilisa ārstēšanai - salvarsānu, atklāja vācu zinātnieks P.Ērlihs.
Ar sifilisu slimojuši tādi vēsturiski personāži kā Napoleons, Musolīni, Hitlers un Ļeņins.

Saites.
Seksuāli transmisīvās slimības.