Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tēja

Tējas plantācijas strādniece Šrilankā  nemaz i nenojauš, ka vāc tējas lapiņas ar mīlestību un maigumu.

------

Tēja ir viens no populārākajiem un senākajiem dzērieniem un ik gadu cilvēki visā pasaulē izdzer miljardiem tējas tasīšu. Novērtējot ne tikai tās dažādās garšas un vērtīgās īpašības, bet arī bagātīgo vēsturi un tradīcijas, 15.decembrī svin Starptautisko tējas dienu.

Vēsture. Tējas dzeršanas tradīcija aizsākās 2732.g.pmē. Proti, saskaņā ar leģendu, Ķīnas imperators Šen Nungs (Shen Nung) atklāja, ka karstam ūdenim ievērojami uzlabojās garša, kad viņa krūzē iekrita sažuvusi auga lapa. Kopš tā laika tējas baudīšana kļuvusi populāra visā pasaulē, taču ir valstis, kur šis process ir īpaši interesants.
Pirms tējas maisiņu izgudrošanas, lai baudītu dzērienu, bija nepieciešams pagatavot veselu katliņu augu uzlējuma. Taču atdzisušā dzēriena izlietošana pēcāk bija visai piņķerīga. XX gadsimta sākumā Tomass Salivans (Thomas Sullivan), tējas tirgotājs Ņujorkā, sāka sūtīt saviem klientiem augu lapu paraugus mazos zīda maisiņos. Daži pircēji uzskatīja, ka maisiņa saturs nevis jāizber krūzītē, bet kopā ar tēju jāliek karstā ūdenī. Tā nejauši tapa tējas maisiņš! Vēlāk Salivans pēc klientu lūgumiem izgatavoja maisiņus no marles. Savukārt XX gadsimta 20. gados šo metodi sāka izmantot komerciālai ražošanai.
Sākotnēji karstā dzēriena mīļotāji briti izrādīja kūtru interesi par šādu iepakojumu, un līdz 1968.gadam tikai 3% no visas Lielbritānijā pagatavotās tējas bija maisiņos. Taču jau XX gadsimta beigās arī briti iemīļoja aromātisko dzērienu šādā veidolā. Diemžēl maisiņu lietošanas rezultātā dzēriena baudītāji vairs nespēja tik labi redzēt, sajust un sasmaržot lapas, tādēļ arī patērētāja saikne ar produktu samazinājās. Tēja palēnām zaudēja savu romantiku un šarmu, kļūstot tikai par kārtējo preci lielveikalu plauktā.
Par laimi, tuvojoties XX gadsimta beigām, cilvēki atkal spēja atklāt prieku, ko sniedz kvalitatīva beramā tēja. Šāda dzēriena baudīšana ir aktuāla arī mūsdienās.

Oriģinālie un neselekcionētie tējas krūmi pasaulē ir tikai divi: Camellia sinensis var. assamica (aug Asamā) un Camellia sinensis var.sinensis (aug Ķīnas DA).Ķīnas tēja bija atklāta agrāk, bet Asamas tēja to daudzējādā ziņā ir pārspējusi. 

Lielbritānijas 26.premjerministra Čārlza Greja vārdā nosaukts tējas maisījums.

Tējas sastāvā atrodami flavonīti, tā bagāta arī ar antioksidantiem.

Šī augu dzēriena ražošanai pasaulē velta daudz laika un pūļu. Apvienojot organizāciju un amatpersonu spēkus, katru gadu dažādās valstīs rīko seminārus un kampaņas, uzsverot tējas bagātīgo vēsturi, kultūras mantojumu, ieguvumus veselībai, kā arī ražošanas nozīmi. Visaktīvākās svētku dalībvalstis ir Indija, Šrilanka, Ķīna un Krievija, kas, izrādās, ir viena no lielākajām šī dzēriena patērētājām pasaulē.

Zelta tēja. Dārgākās tējas titulu iegūst “Dzeltenās zelta tējas pumpuri” (The Yellow Gold Tea Buds), kas krāsota ar īstu zeltu. To ražo Singapūras uzņēmums TWG, izplatot reto dzērienu visā pasaulē. Dzēriena pazinēji apgalvo, ka šīs tējas novākšanas process ir visnotaļ interesants.
Proti, to iegūst tikai vienā kalnā, Ķīnā, vienu dienu gadā. Novākšanai izmanto zelta šķēres un pašu tēju noplēš no koka galotnes jeb pumpura. Pēc tam to žāvē saulē un liek slēgtos traukos, lai polifenoli jeb aktīvās vielas var izdalīties, piešķirot lapiņām dzeltenīgu nokrāsu un ļoti maigu garšu.
Pēcāk talkā nāk zelts, ko izmanto, lai ne tikai piešķirtu greznu izskatu, bet arī lai saglabātu dzēriena uzturvērtību. Katru tējas pumpuru apklāj ar 24 karātu zeltu, kas piešķir tam metālisku piegaršu. Kaltēto un krāsoto lapiņu cena atbilstoša greznumam – vairāk nekā 1000 eiro par 100 gramiem.

Tējas gatavošanas veidi. Kad tēja ir iemīļotākais dzēriens brokastu steigā vai pusdienu pārtraukumā, bieži vien tās pagatavošanai izvēlas vienkāršāko pieeju, proti, aplejot ar uzvārītu ūdeni. Bet izrādās, ka veselības eliksīrs ir jāvāra dažādās temperatūrās, un tā pasniegšanas veidi var ļoti atšķirties.
Iecienītā zāļu un melnā tēja vairākas minūtes jākarsē augstā temperatūrā (95 grādi melnajai, 100 grādi - zāļu). Taču ar zaļo tēju jārīkojas daudz smalkāk, aplejot to ar ūdeni 80 līdz 84 grādu temperatūrā.
Viens no pasaulē populārākajiem karstā dzēriena pasniegšanas veidiem ir Gongfu Cha, ar ko apzīmē arī tradicionālo ķīniešu tējas ceremoniju. Burtiski tulkojot, Gongfu Cha nozīmē “prasmīgi pagatavot tēju.” Atkarībā no auga vienas un tās pašas lapas mērcē ūdenī pat vairāk nekā desmit reižu.
Toties “rietumu stils,” iespējams, ir visvienkāršākā un pazīstamākā tējas gatavošanas metode. Ir nepieciešama tikai tējkanna, augu lapas un krūzīte. Šis risinājums nodrošina aromātisku un garšīgu brūvējumu.
Savukārt Amerikā iemīļota ir aukstā tēja. Lai to pagatavotu, lapas pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj ledusskapī uz vairākām stundām. Šajā gadījumā garšu baudījuma atslēga ir pacietībā, gaidot, kamēr dzēriens ir ievilcies, taču rezultāts ir tā vērts.

Tibetas tēja. Dodoties uz Tibetu, aizmirstiet par debatēm “piens vai citrons pie tējas,” jo šajā valstī zāļu uzlējumam pievieno nedaudz sāļa sviesta. Po Cha - tradicionālo Tibetas tēju, gatavo stundām ilgi. Tai pievieno sāli, pienu un arī sviestu. Šis dzēriens ar zupai līdzīgu konsistenci ir unikāls un uzlabo veselību.

Tēja Marokā. Toties Marokā ļoti iemīļots ir Touareg dzēriens, kas ir piparmētru, zaļās tējas lapu un bagātīgas cukura porcijas maisījums. Ļoti svarīgs ir arī pasniegšanas veids – to lej smalkās glāzēs un viesiem dod pagaršot trīs reizes. Saskaņā ar sakāmvārdu “pirmā glāze ir tik maiga kā dzīve, otrā ir spēcīga kā mīlestība, trešā tik rūgta kā nāve”. Atteikšanos no kādas glāzes uzskata par rupjību.

Indijas tēja. Indija ir viena no lielākajām tēju ražotājām un patērētājām. Šī valsts pazīstama ar saviem Chai maisījumiem, kuros melno tēju sajauc ar kanēli, ingveru, muskatriekstu, krustnagliņām, kardamonu un pipariem. Šo pikanto dzērienu ierasts malkot, esot ceļā, uzņemot ciemiņus vai arī uz ielas, jo to pārdod it visur.
Skots Roberts Brūss kopā ar brāli Čārlzu Aleksandru britu armijas sastāvā uzturējās Tezpūrā un ceļoja pa reģionu. 1823.gadā, īsi pirms savas pāragrās nāves, viņš izstāstīja brālim par atklājumu - iezemieši no sinpho cilts uzturā mēdz lietot kāda krūma lapas, tas tiem dod spirgtumu un enerģiju. Viņu tehnika bija saplūkt tās svaigas, dienā žāvēt karstā saulē, naktī atstāt rasā, pēc 3 dienām visu sabērt bambusa cilindrā un paturēt ugunskura dūmos gala rezultātā cilts ieguva tēju, kādu eiropieši vēl nepazina.
Abi brāļi sāka interesēties par šo fenomenu, nojaušot tā lielo ekonomisko potenciālu. Ir versija, ka iezemieši nev gribējuši izpaust savus noslēpumus, tādēļ tie iegūti apmaiņā pret opiju. Tālāk notikumu gaitu aizkavēja angļu pirmais karš pret birmiešiem. Pēc kara un brāļa nāves Čārlzs Aleksandrs turpināja iesākto, klūstot par Indijas tējas tēvu.
Sākotnēji viņš kļūdijās, mēģinot šeit ieaudzēt vienīgo tobrīd zināmo Ķīnas tēju, bet tās krūmi sakrustojās ar vietējiem un gāja bojā. 1836.gadā viņš nosūtīja uz Deli pirmos paraugus no vietējo krūmu tējas un saņēma augstu novērtējumu. Pēc gada viņš jau nosūtīja 46 lielas lādes Deli Tējas komitejai, bet 1839.gadā astoņas milzīgaslādes uz Londonu - bija sācies Asamas tējas triumfs.
1871.gada oktobrī tobrīd 78 gadus vecais Čārlzs Aleksandrs saņēma Britu karaliskās mākslu apvienības prestižo balvu par Asamas tējas plantāciju apguvi. To piešķīra, un piešķir joprojām, par izciliem sasniegumiem mākslā, rūpniecībā, komercijā. Tā vietējo uzmundrinošo iezemiešu līdzekli pārvērta par pasaules slavenu uzņēmumu, kas joprojām nes Asamas vārdu. īstā Indijas tēja aug tikai šeit!
Ķīnas tēja bija atklāta agrāk, bet Asamas tēja to daudzējādā ziņā ir pārspējusi. Pirmkārt,tā ir slavena ar savu īpaši spirgto, iesalam līdzīgo garšu, ko nodrošina unikālais tropiskais klimats - spēcīgs mitrums un augstā temperatūra, kas rada siltumnīcas efektu. Tas nodrošina tik unikālus apstākļus, ka pasaules slavenā angļu un īru brokastu tēja ir iedoājama ikai no smalkām Asamas tējas lapiņām.
Otrkārt, Asama ir pasaulē vislielākais tējas audzēšanas reģions, kas izvietojies Brahmaputras abos krastos un sniedzas līdz Bangladešai un Mjanmai. 
Asamas galvenā eksportprece ir melnā tēja, bet šobrīd tiek gatavots arī mazāks daudzums zaļās un baltās tējas - atšķirību nosaka citāda to pašu Camellia sinensis var. assamica.

Saites.
Kultūraugi.