Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aivazovskis, Ivans (1817.-1900.g.)

Krieviski - Иван Константинович Айвазовский.
Armēņu vārdā - Ovaness Aivazjans (Հովհաննես Այվազյան).
Gleznotājs marinists.

Dzīvesgājums. Dzimis 1817.gadā Feodosijā (Krima) armēņu tirgotāju ģimenē.
Bija mākslinieks - ierēdnis, jo dienēja Galvenajā jūras štābā, bija štāba slepenais padomnieks. Tādejādi piedalījās ekspedīcijās, mācībās un jūras batālijās.
Kļuvis visai populārs ne tikai Krievijā. Pats sarīkojis vairāk kā 100 personālizstāžu Eiropā un Amerikā, viņam aplaudējis Gogolis, Čaikovskis un Rosīni.
Miris 1900.gadā.

Aplūkojamie objekti.
Gleznu galerija Feodosijā. (Krima)

Darbi. Ļoti ražīgs un uzņēmīgs autors, savā mūžā radījis ap 6000 gleznu. Strādājis ļoti ātri - divās vai trijās stundās glezna bijusi gatava.
Daudz kritizēts gan dzīves laikā, gan arī pēc nāves. Pret viņu izturējās snobiski: salonisma pārstāvis, akadēmiskā romantismā iestrēdzis konservators, kurš dārgi pārdod savus darbus un tajos  bezkaunīgi tiražē savus veiksmīgākos paņēmienus. XX gs. viņu neuzskatīja par pietiekami laikmetīgu, tādēļ muzejos netika rīkotas vērienīgas izstādes un netika padziļināti pētīta mākslinieka daiļrade.

"Kuģa bjāeja." (Кораблекрушение) Pazīstamas visms 5 Aivazovska gleznas ar tādu nosaukumu - pa vienai muzejos Venēcijā, Pēterpilī, Erevānā un divas Feodosijā (1843. un 1876.gadi). Viena no gleznām radīta 1875.gadā, taču  mums nav skaidrs kura.

"Devītais vilnis."

"Ēdiena izdale" un "Palīdzības kuģis." Attēlots tvaikonis "Missouri," kas atvedis uz Krieviju maizi. Abas gleznas veltītas Amerikāņu palīdzības kampaņai 1891.-1892.gados, aizliegtas Krievijā.