Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Atomelektrostacijas

Parastajās atomelektrostacijās atomi tiek nodalīti cits no cita. Atomelektrostacijās elektrskajā enerģijā pārvērš siltuma enerģiju, kas radusies, ķēdes reakcijās daloties atomu kodoliem. Perspektīva ir kodoltermisko reaktoru izmantošana elektrostacijās.

1943.gadā Maskavā Kurčatovs nodibināja Atomenerģijas institūtu un bija tā pirmais direktors. 1946.gadā Kurčatova vadībā uzbūvēja Eiropā pirmo atomreaktoru. 1954.gadā viņa vadībā, ar vācu zinātnieku palīdzību uzbūvēja pirmo atomelektrostaciju pasaulē - Obņinskas AES.

Kodolatkritumi. Liela ir problēma kur tos uzglabāt.
Jau tagad notiek pētījumi kā izlietoto kodoldegvielu apstarot un atkal padarīt lietojamu. Tad atomenerģija kļūtu par atjaunojamu energoresursu.

Pirmā atomelektrostacija sāka darboties 1954.gada 27.jūnijā Obņinskā (PSRS). Ideja par tās būvi piederēja Kurčatovam un Feinbergam, bet dzīvē to realizēja Nikolajs ?????????

Kodolstacijas.
ASV -104, nodrošina 20% enerģijas.
Japāna – 55
Francija – 45 vai 57, kas nodrošina 71,7% nepieciesamās elektrības. 2.vietā pēc saražotā apjoma, atpaliekot tikai no ASV.
Krievija – 32
Dienvidkoreja – 21
Vācija – 17
Ķīna – 13, līdz 2035.gadam paredzējusi uzbūvēt 150 jaunus kodolreaktorus.
Šveice – 5
Austrija – kodolbrīva.
Spānija - 7 (20,4%).
Beļģija -  7 (39%).

Eiropā ir 153 AES.

2017.gada 21.maijā notikušajā referendumā Šveicē vairākums nobalsoja par pakāpenisku atteikšanos no kodolstaciju ražotās elektrības. Valstī ir 5 atomelektrotacijas, kas saražo 1/3 visas elektrības.

Krievijai ir peldoša AES - "Akadēmiķis Lomonosovs." Uz tās uzstādīti divi atomreaktori pa 35 MW katrs. Tas atrodas Krievijas Arktikā.

Raksti.
Nacistu "trofeju" zinātnieku loma pasaulē pirmās atomelektrostacijas tapšanā PSRS.