Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Čada ezers

Liels ezers Sahārā, Čadas teritorijā.

Atrodas Sahāras tuksneša Sāhela zonā, pēdējo gadu laikā ir sācis pakāpeniski izžūt, jo ezera baseinā nonāk aizvien mazāk nokrišņu no apkārtējām teritorijām.

Vēsture. Vēl salīdzinoši nesen lielu tā daļu klāja Mega-Čadas paleoezers.
Arābi VII gs. pēc Ziemeļāfrikas iekarošanas vairākkārt šķērsoja Sahāras un Lībijas (Sahāras tuksneša austreņu daļa) tuksnešus, atklāja Čadas ezeru.
IX gs. Čada ezera apkaimē radās Kanemas-Bornu valsts.
Čadas ezera senās robežas parāda, cik dramatiski ir mainījies reģiona klimats pēdējo gadu tūkstošu laikā – vēl tikai pirms 6000 gadiem Čadas ezers bija lielākais saldūdens ezers pasaulē, bet jau XX gadsimta otrajā pusē zinātnieki bija norūpējušies par tā iespējamo izžūšanu.
No Tripoles angļu V.Audnija, D.Denema un H.Klapertona ekspedīcijas 1822.-1823.gados šķērsoja Sahāru līdz pat Čada ezeram un caur Sokoto no dienvidiem sasniedza Nigēru.

Aka Nigērijā. "Burvju aka." Vieta Nigērijas ZA, kas guvusi ievērību un kļuvusi leģendāra pateicoties vecas laivas atrašanai. Zinātnieki jau sen bija pārliecināti, ka pirms tūkstošgadēm Čadas ezers bijis daudz lielāks nekā patlaban. Pierādījumi tam tika gūti 1993.gadā, kad šajā vietā kāds zvejnieks raka aku un nejauši atrada 8500 gadu vecu laivu - vienkoci kanu laivas formā. Tā uzieta desmitiem kilometru prom no mūsdienu ezera krasta līnijas. Laivas garums - 8 m. 7 gadus pēc atrašanas laivu izvilka no 5 m dziļuma. To ievietoja īpašā telpā labai saglabāšanai un izpētei. 
Tikmēr zemnieka kaimiņi labuprāt ņem ūdeni no viņa akas. Viņi arīdzan ir pārliecināti par akas maģiskām spējām - tās ūdens spējot labi iedarboties uz lopu skaitu ganāmpulkā. Saimnieks tirgo ūdeni no akas un pret šādu reklāmu neiebilst.

Raksti.
Sahāras tuksneša dārgums Čadas ezers - reiz lielākais saldūdens ezers uz Zemes, tagad nozīmīgs ekosistēmu uzturētājs.

Saites.
Čada.