Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cukura diabēts, cukurslimība

Hroniska saslimšana, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs.

Cukura diabētu iedala I un II tipa cukura diabētā jeb ar insulīnu saistītos metaboliskos un autoimūnos traucējumos.

Vēsture. 1899.gadā vācu zinātnieks J.Mērings un krievu zinātnieks O.Minkovskis pierādīja, ka aizkuņģa dziedzera izņemšana dzīvniekiem rada cukura diabētu.
Liela nozīme bija krievu zinātniekam L.Soboļevam, kas 1901.gadā pierādīja aizkuņģa dziedzera saliņu iekšējās sekrēcijas lomu cukura diabētā un ieteica slimības ārstēšanā izmantot teļa aizkuņģa dziedzera ekstraktu.
1905.gadā britu zinātnieks E.H.Stārlings ieviesa terminu "hormoni."
1921.-1922.gados kanādiešu zinātnieki F.G.Bantings, Č.H.Bests un Dž.Dž.Maklauds izdalīja no aizkuņģa dziedzera hormonu insulīnu un sāka to izmantot cukura diabēta ārstēšanā.

I tipa cukura diabēts rodas pazemināta insulīna daudzuma dēļ organismā, nepietiekama insulīna produkcija, imūnsistēmai iznīcinot beta šūnas aizkuņģa dziedzerī.

II tipa diabēts – traucēta insulīna izmantošanas dēļ šūnās (insulīna rezistence). Statistikas dati rāda, ka pasaulē ievērojami izplatītāks ir II tipa cukura diabēts, ar ko sirgst aptuveni 80% cukura diabēta slimnieku.

Etioloģija. Cukura diabētam var būt dažādi cēloņi. Mazāk izplatīto I tipa diabētu var radīt iepriekšēja slimošana ar aizkuņģa dziedzera slimībām vai autoimūnām saslimšanām, savukārt II tipa diabēts lielā daļā gadījumu rodas neveselīgas dzīvesveida dēļ – to veicina liekais svars, smēķēšana, arī paaugstināts asinsspiediens un paaugstināts triglicerīdu līmenis asinīs.

Ārstēšana. Cukura diabēta slimniekiem jāveic regulārs glikozes līmeņa monitorings asinīs un insulīna injekcijas tā līmeņa normalizēšanai, kas ir ne tikai sāpīga, bet arī visnotaļ neērta procedūra, ņemot vērā to, ka injekcijas jāveic regulāri. Turklāt papildus tam insulīna injekcijas nenodrošina efektīvu glikozes līmeņa regulāciju, kas var novest pie hiperglikēmijas un ar to saistītām nopietnām veselības problēmām, piemēram, kardiovaskulārajām slimībām un nieru mazspēju.

Raksti.
Zinātnieki izstrādā insulīna kapsulas cukura diabēta slimniekiem.

Saites.
Diabēts.
Insulīns.