Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ceriņi

Viens no izplatītākajiem dekoratīvajiem košumkrūmiem ar vairāk kā 600 šķirnēm.

Nosaukums. Nācis no birzīs mītošās nimfas Sirinx vārda. Par mīlestību pret mirstīgu cilvēku saniknotie dievi pārvērta to par košumkrūmu.

Dzimtene - Turcija, kur tos audzējuši vēl IV gs. Domājams, no turienes tas izplatījies pa visu Eiropu.

Ārstnieciskās īpašības.
Ķīniešu leģenda. Reis Senajā Ķīnā smagi saslimis imperators Uczuns. Kaulu un locītavu sāpes viņu saķērušas tā, ka nekur vai likties. Viskā centušies galma ārsti, bet kļuvis tikai sliktāk - valdnieks palicis pagalam vārgs. Bet tad kādā agrā rītā pie pils ieradies mūks-vientuļnieks rupjā ģērbā. Rokās viņš turējis ziedošus zarus, kas reibinoši smaržojuši. Sargi tomēr ziņojuši Kur Vajag par dīvaino viesi, un tas ticis ielaists pie imperatora. Ķēniņš prasījis, vai mūks ar ziediem ieradies uz bērēm. Mūks taicis, ka ziedi domāti ārstēšanai.
Tālāk leģenda neko nevēsta par ārstešānas procesu, taču zijnnāms, ka Uczuns atveseļojies, un vēl valdījis ilgi. Bet kā atmiņu par izdziedināšanos pavēlējis pils dārzā iestādīt ceriņu krūmus.

Ceriņi Latvijā. 
Dobeles ceriņu stādījumi. Dobele ir viena no saulainākajām Latvijas pilsētām, pavasaros tā ir ceriņu paradīze - te atrodas lielākais ceriņu stādījums Latvijā. XX gs. vidū to radīja viens no izcilākajiem latviešu dārzkopjiem un selekcionāriem - Pēteris Upītis, kurš sapņoja pārvērst Latviju par ceriņu lielvalsti. Mūsdienu Dobeles ceriņu kolekcija ar vairāk kā 200 ceriņu šķirnēm un hibrīdiem ir viena no lielākajām Eiropā. Ik gadus Dobelē notiek īpaši Ceriņu svētki.

Saites.
Kultūraugi.