Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dostojevskis, Fjodors (1821.-1881.g.)

Krieviski - Фёдор Васильевич Достоевский.
Krievu rakstnieks, literatūras klasiķis.

"Es personīgi uzskatu, ka Dostojevskis ir modernā krievu fašisma ciltstēvs, un ar šo izrādi es gribu to pierādīt." /Alvis Hermanis/

Darbība. Meistarīgi aprakstījis cilvēka dvēseles tumšākos nostūrus. Piemēram, Nikolaja Stavrogina no "Velniem" un Fjodora no "Brāļiem Karamazoviem" tēlu pamatā iegūlusi ideja par seksuālu varmācību pret bērniem. Nikolajs romāna melnrakstā atzīstas meitenītes izvarošanā un tā vēlāk izšķīrās par pašnāvību. Tēvs Karamazovs vainojams varmācībā pret dēlu Ivanu, par ko samaksāja ar savu nāvi no Dmitrija rokas.
Viena no darbības vietām "Noziegumā un sodā" ņemta no paša autora dzīves - tas ir pagalms, kur Raskoļņikovs slēpa nogalinātās večiņas mantas, un autors to uzgāja meklēdams vietu, kur pačurāt.
Revolucionāra tēls no "Velniem" norakstīts no tēvzemes revolūcijas vadoņa - Ļeņina. Dostojevskis visai ticami aprakstījis viņa ārieni un raksturīgos žestus. Pats Ļeņins uzskatīja Dostojevska daiļradi par pretīgu un nevērtu, lai tā lasīšanai tērētu laiku.

Arī citi rakstnieki-literāti neņēma Dostojevski nopietni. Līdz ar atzīšanu Dostojevskis tapa iedomīgs, par ko uzjautrinājās viņa kolēģi. Rakstnieki jokojoties bieži viņu ķircināja. Īpaši tas padevās Turgeņevam, kurš savā "Beļinska vēstulē Dostojevskim" ("Посланиe Белинского к Достоевскому") salīdzināja rakstnieku ar pumpu literatūras sejā, tā kļūstot par Dostojevska ienaidnieku uz mūžu.
Dostojevskis bija kaislīgs spēlmanis un šī kaisle ilgus gadus saindēja rakstnieka dzīvi. Visbiežāk viņš spēlēja ruleti, mēģinot izveidot ideālu laimēšanas sistēmu. Tā viņš iekūlās parādos.
Dostojevskim bija specifiska seksuāla apetīte un viņa apmaksātās maukas palika ar viņu neapmierinātas. Nomierinājās viņš tikai laulībā ar savu otro sievu Annu Sņitkinu (Аннa Сниткинa), jo jaunā sieva bija gatava visādām vīra seksuālajām dīvainībām.
Rakstnieks dzīves laikā bija galēji greizsirdīgs. Lai kaut kā turētu sevi rokās, Dostojevskis Annai diktēja noteikumus saskarē ar citiem vīriešiem.
Rakstniecība Dostojevskim bija ienesīga nodarbošanās, tādēļ viņš varēja dzīvot visai grezni. Tomēr pats viņš absolūti neesot mācējis tērēt naudu. Studenta gados Dostojevskis viena vakara laikā varēja notriekt tādu summu, kādu viņa viedri tērēja gadā. Līdz pat brīdim, kad satika otro sievu, Dostojevskis visai bieži slēpās no kreditoriem.

Viņa daiļradi pētījis literatūrzinātnieks B.Bursovs.

Saites.
Krievu literatūra.