Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Derevjanskis, Vladimirs

Pirms Ziemas kara (1939.g.) par padomju sūtni Helsinkos strādāja Vladimirs Derevjanskis.

Vēlāk noskaidrojās, ka PSRS sūtnis Latvijā Vladimirs Derevjanskis nolīdzināja ceļu LKP pievienošanai VK(b)P. IX partijas kongresā viņu ievēlēja Latvijas KP centrālkomitejā.

Pēc 1940.gada 5.augusta ar VK(b)P centrālkomitejas un padomju valdības pilnvarā viņu iecēla par Maskavas pārstāvi „Latvijas Padomju republikā.” 8.oktobrī LKP likvidēja un kā lokālu partijas organizāciju iekļāva VK(b)P. Tātad Derevjanskis, PSRS sūtnis Latvijā, vadīja Latvijas sovjetizāciju pēc valsts inkorporācijas Padomju Savienībā.

Prezidents Ulmanis savā amatā palika līdz pat 21.jūlijam, kaut patiesībā atradās mājas arestā. Viņa vārdā Višinskis un Derevjanskis veica Latvijas sovjetizāciju. Ar Ulmaņa parakstu izdeva veselu virkni dekrētu, kas sagrāva esošo politisko un ekonomisko sistēmu, iznīcināja valsts neatkarību.

Dažas dienas pēc 5.augusta nacistiskās Vācijas sūtnis Rīgā Ulrihs fon Koce apmeklēja Padomju savienības sūtni Vladimiru Derevjanski un savas valdības vārdā apsveica PSRS ar laimīgu Latvijas pievienošanas kustības (Anschlussbewegung) iznākumu un apgalvoja, ka nacistiskā Vācija dalīsies šai priekā ar Padomju savienību.  

Saites:
Krievi.