Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dodo

Nelidojošs liela izmēra putns, kas dabā mitinājās tikai Indijas okeāna salā Maurīcijā.

Atklāšana un izpēte. Eiropieši dodo atklāja un pirmo reizi aprakstīja 1598.gadā.
Atšķirībā no citiem nelidojošajiem putniem, lielā svara dēļ dodo nebija veikli skrējēji. Turklāt dabīgo ienaidnieku trūkuma dēļ neparastie putni visticamāk no citām sugām, to skaitā cilvēka, nebaidījās. Šo apstākļu kopums padarīja lielos putnus par vieglu medījumu cilvēkiem.
Dodo medīja gan pirmie Maurīcijas salas iemītnieki, gan jūrnieki, kas tos turēja uz kuģiem kā dzīvo gaļas rezervi. Dodo medīti gaļai (lai gan saglabājušies daudzi apraksti par to, ka to gaļa nav bijusi garšīga), tomēr visvairāk – izklaidei. Daļa savvaļā dzīvojošo dodo tika izķerti arī, lai tos nogādātu kolekcionāriem Eiropā un citās pasaules vietās.
Paralēli medībām Maurīcijas salā notika arī mežu izciršana, kuros dzīvoja neparastie putni un iebraucēji salā ieveda cūkas, suņus, kaķus un žurkas, kas kļuva par dodo ienaidniekiem, tos medot un postot ligzdas, ko dodo būvēja uz zemes.
Pēdējais dzīvais sugas indivīds redzēts 1662.gadā. Dodo skumjais stāsts bieži tiek izmantots kā piemērs cilvēku iztaisītai sugas izmiršanai.

Apraksts. Dodo bija piederīgi baložu dzimtai – tie bija radinieki mūsdienu ūbelēm un baložiem. Nelidojoši drontu dzimtas putni – dodo.
Tiem bija raksturīga neparasta ķermeņa uzbūve – lielas kājas, īss kakls un spārni, liels, spēcīgs knābis. Pieauguši indivīdi sasniedza apmēram 1 m garumu, un svaru līdz 20 kg.
Pagaidām paleontologi uzskata, ka dodo spēju lidot bija zaudējuši tādēļ, ka tiem uz salas nebija dabīgo ienaidnieku.

Dodo ir viena no visplašāk pazīstamajām izmirušo putnu sugām. Diemžēl tos biežāk piemin, nevis kā cilvēku nepārdomātās rīcības upuri, bet gan kā dzīvnieku, kas „izmira sava stulbuma dēļ.”

Saglabātās atliekas.
Londonas Dabas vēstures muzeja eksemplārs.

Oksfordas Dabas vēstures muzeja eksemplārs.
 Zināmākais sugas pārstāvis, tā dēvētais Oksfordas dodo, kura mumificētās atliekas glabājas Oksfordas Dabas vēstures muzejā Lielbritānijā.

Maiburgas Vēstures muzeja eksemplārs. Maurīcijā, Maiburgas pilsētā.

Raksti.
Dodo bijuši daudz inteliģentāki putni, nekā domāts iepriekš.
Kā gāja bojā pasaulē slavenākais dodo?

Saites.
Baložu dzimta.
Maurīcija.