Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Entomoloģija, entomologi

Entomon ("kukainis" - grieķu val.) + logos ("mācība" - grieķu val.).
Zooloģijas nozare, kas pēta kukaiņus.

Izšķir vispārējo un lietišķo entomoloģiju. Vispārējā entomoloģija pŗta kukaiņu morfoloģiju, anatomiju, histoloģiju, citoloģiju, embrioloģiju, fizioloģiju, etoloģiju, ekoloģiju, ģeogrāfiju, paleontoloģiju un sistemātiku. Lietišķā entomoloģija pēta augu kaitēkļus, cilvēku un dzīvnieku parazītus, slimību pārnesējus, kā arī derīgos kukaiņus - augu apputeksnētājus, kaitēkļu dabiskos ienaidniekus.
Atkarībā no pētīšanas objekta nodala lauksamniecības, mežu, medicīnas un veterināro entomoloģiju.

Vēsture. Entomoloģija sāka veidoties XVII gs., kad holandietis J.Svammerdams 1669.gadā aprakstīja bites, bet itālis M.Malpigi - zīdtauriņa anatomiju un attīstību 1689.gadā.
XVIII gs. sākumā anglis Dž.Rejs sarakstīja nozīmīgu darbu kukaiņu sistemātikā.
XVIII gs.vidū iznāca R.A.Reomīra (Francija), A.Rēzela fon Rozenhofa (Vācija) un K. de Gēra (Zviedrija), vairāksējumu darbi par kukaiņiem.
Zviedrs K.Linnejs izveidoja kukaiņu sistemātikas pamatus; darbā "Systema Naturae" (1.-2., 1758.-1759.g.) viņš aprakstīja 1936 kukaiņu sugas.
1778.gadā J.K.Fabrīcijs (Dānija) publicēja pirmo entomoloģijas rokasgrāmatu "Philosophia Entomologica," kurā aprakstīja vairāk kā 10 000 kukaiņu sugu.
XIX gs. turpinājās pētījumi kukaiņu sistemātikā - P.Latreijs (Francija), anatomijā - L.Difūrs (Francija), embrioloģijā - A.Veismanis (Vācija), A.Kovaļevskis (Krievija), tika sākti pētījumi kukaiņu etoloģijā - A.Fabrs (Francija), fizioloģijā. Tika atklāta pedoģenēze - N.Vagners (Krievija), izdotas monogrāfijas par atsevišķām kukaiņu grupām.
XIX gs. 2.pusē izvērsās pētījumi par fosilajiem kukaiņiem. Pirmā monogrāfija paleoentomoloģijā iznāca 1906.-1908.gados A.Handliršam (Austroungārija).
XX gs. ieguldījumu paleoentomoloģijā devuši krievu zinātnieki A.Martinovs un B.Rodendorfs. Šie entomologi, kā arī R.Tiljārds (Austrālija) un V.Hennigs (Vācija) ir zinātniski pamatojuši kukaiņu filoģenēzi.

Apakšnozares.
      Lepideptoroloģija.
Pēta tauriņus.
      Paleoentomoloģija.

Pazīstami entomologi.
      Anrī Fabrs (1823.-1915.g.).
Francija.

Saite.
Kukaiņu klase.
Zooloģija un zoologi.