Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Freija

Senīslandiešu freyia - „kundze.”

Skandināvu mitoloģijā auglības, mīlas un skaistuma dieviete.

Sinonīmi un analogi. Pārī ar savu brāli Freiru viņi atgādina personāžus no cittautu mitoloģijas: indiešu dvīņi Asvini, grieķu un romiešu Kastors un Polluks. Romiešu – Venēra.

Radniecība. Vecāki - Njords un Skada.
Brālis - Freirs.
Vīrs - āsu dievs Ods.
Meitas - Hnosa un Gersima. 

Atribūti. Vanaga spārni, kas ļāva Freijai traukties vēja ātrumā, cvergu darināta mirdzoša kaklarota (Brisingamena).

Biogrāfija. Pielūdza kā auglības un vaislības dievieti. Vienlaikus no viņas arī baidījās dēļ tās burvju un pareģes spējām. 
Freija kopā ar Odinu pieņēmusi lēmumus, kurus kritušos varoņus uzņemt Valhalā. Tādējādi viņa veica valkīras funkcijas, bet tas ir pretrunā ar viņas - vānu cilts dievietes statusu un norāda uz viņas saplūšanu ar Frigu, Odina sievu. Ta kā mitoloģijas pētnieki atzīst, ka vārdi „Ods,” „Odurs” ir tikai Odina vārda hipostāzes, tad arī eventuālā Freijas un Frigas tuvība ir saprotama.

Mīti. Freija āsu kopienā pārnākusi no vāniem. Baldra bērēs Freija ieradusies kaķu vilktā pajūgā.
Viņa tāpat kā pārējie vāni, pārvaldīja dažādus maģiskos spēkus. Freijas vīrs Ods pametis sievu un devies ilgstoša ceļojumā. Savukārt Freija meklēdama savu vīru apceļoja daudzas zemes, katrā vietā pieņemdama citu vārdu (Mardela, Sīra, Horna, Gēvjona, Vanadisa utt.). Taču, kad vīru neizdevās atrast, Freija lēja gaužas asaras, kuras pārvētās „caurspīdīgā zeltā” (dzintarā). 

Freija un milži - jotuni. Freija bija pastāvīgi milžu - jotunu seksuālās iekāres objekts. Šī iemesla dēļ jotuni ne reiz centās Freiju nolaupīt vai iegūt kā balvu, vai kā citādi nopelnīt. Tāpēc Freija bieži kļuva par āsu dēkainajiem piedzīvojumiem. 

Nospiedums kultūrā. No viņas vārda atvasināts Piektdienas nosaukums Eiropā – Friday.

Saites.
Skandināvu mitoloģija.