Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hasana ezera kaujas (1938.g.)

Krieviski - бои у озера Хасан.
Kaujas Mongolijā 1938.gadā pie Hasana ezera starp krievpadomju un japāņu karaspēkiem.

Politiskā un militārā situācija pirms kaujām. 1932.gadā japāņi Mandžūrijā izveidoja savu marionešu valsti - Mančžou-Go. Visai drīzi nopietni sarežģījās situācija padomju Tālo Austrumu pierobežā, jo japāņi izvirzīja pretenzijas uz virkni teritoriju pie Hasana ezera un Tumannajas upes (река Туманная). Krievu mēģinājumi pierādīt, ka šīs teritorijas viņiem pienākas saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem ar Ķīnu neguva japāņu atsaucību.
Protams, japāņus interesēja arī ierobežot PSRS iespējas ietekmēt notikumus Ķīnā - kā nekā sarkankrievi visai aktīvi palīdzēja ķīniešu varas iestādēm, kas pretojās Japānas agresijai.
1938.gada jūlija beigās japāņi sāka pulcēt karaspēku pie Hasana ezera. Tobrīd komandieris Vasīlijs Bļugers (Василий Константинович Блюхер) pieļāva kļūdu, ko viņam vēlāk pieminēja. 24.jūlijā viņš komisijas priekšgalā ieradās Zaozernajas sopkā (сопкa Заозерная), proti, vienā no tām, ko japāņi uzskatīja par savu teritoriju un prasīja atdot. Uz vietas viņš pavēlēja aizbērt vienu no robežsargu izraktajiem ierakumiem un pārvietot dzeloņstiepļu aizsprostu no neitrālās joslas uz robežsargu nocietinājumu pusi. Tikai par 4 m, taču ne jau tajā bija problēma - viņš par savu darbību neinformēja Maskavu un bez tam bija pārsniedzis savas pilnvaras, jo robežsargi nebija pakļauti militāristiem. 

Kauju gaita. 5 dienas pēc Bļugera vizītes - 29.jūlijā japāņi uzbruka krievu pozīcijām.
Kaujas pie Hasana ezera turpinājās divas nedēļas un beidzās ar japāņu sakāvi. 

Pēc kaujas. Šī uzvara dārgi nācās krievu Tālo Austrumu frontes komandierim Vasīlijam Bļuheram. Notikumus pie Hasana ezera augustā izmeklēja Sarkanās Armijas Galvena kara padome, kas nonāca pie slēdziena, ka Tālo Austrumu frontē bijuši daudz trūkumi un tā bijusi slikti sagatavota sadursmēm ar japāņiem. Bļugers tika  noņemts no amata, bet pēc diviem mēnešiem viņu arestēja. Līdz tiesai lieta nenonāca - V.Bļugers mira izmeklēšanas laikā. Viņu apsūdzēja spiegošanā Japānas labā - tās pašas Japānas, kuras karaspēku maršals apturēja pie Hasana ezera.

Saites.
Krievu-japāņu kari.
Kauju saraksts.