Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Hipnoze, hipnotisms, hipnotizētāji

No grieķu val. vārda hypnos ("miegs").

Mākslīgi izraisīts miegam līdzīgs transa stāvoklis, ko rada augstākās nervu sistēmas darbības kavēšana. Hipnozi izmanto dažādu slimību ārstēšanā.
Hipnotisms - parādību kopums, kas attiecas uz hipnozi.

Hipnotizētāja spēja iedarboties uz cilvēku psihi, izraisot dziļu fizisku relaksāciju.

Vēsture. Hipnotisko jeb transa stāvokli cilvēce pazīst jau sen, to apzināti izsaucot ar lūgšanām, meditācijām, specifiskiem dziedājumiem un mūziku. Domājams, šo psihotehniku izmantoja cilšu šamaņi un burvji.
1027.gadā persiešu ārsts Avicenna savā grāmatā "Dziedināšanas māksla" nodalījis hipnozi no miega. Viņš to aprakstījis kā metodi, kas ļauj būtiski ietekmēt ārstējamās personas realitātes uztveri.
XVIII gs. beigās Vīnes profesors Francis Antons Mesmers, aizrāvies ar alķīmiķu  idejām par ārstēšanu ar magnētiem, pēc eksperimentu sērijas izdarīja sensacionālu atklājumu - spēcīgāk par magnētu cilvēku spēj ietekmēt cits cilvēks! Hipnozes parādību sāka dēvēt par "mesmerismu."
1841.gadā skotu ķirurgs Džeimss Breids, pētīdams Mesmera atklāto ietekmi, pirmo reizi vēsturē sāk lietot terminu "hipnoze," lai aprakstītu pacienta īpašo apziņas stāvokli, kas apvieno dziļu fizisku relaksāciju un garīgu koncentrāciju.
1885.gadā Zigmunds Freids ieradās Parīzē un slavenā neiropatologa Žana Martēna Šarko klīnikā piedalījās apjomīgā hipnozes eksperimentu sērijā. Tieši šeit nākamais "psihoanalīzes tēvs" guva pārliecību, ka psihisko traucējumu cēloņi ir psiholoģiski, nevis anatomiski.
Eksperimentos kļuva skaidrs, ka hipnozes terapija var būt bīstama un izraisīt smagas sekas, tai skaitā spēcīgu atkarību. Lai arī sākotnēji aizrāvies ar jaunatklājumu, 1892.gadā Freids paziņoja: hipnoze nevis atklāj un atrisina, bet aizklāj pacienta problēmas. Viņš pilnīgi atteicās no hipnozes pielietošanas savā praksē, uzskatot, ka tās dotais rezultāts ir mānīgs un nenoturīgs.
XX gs, hipnoze kļuva par pieprasītu preci: iespēja "programmēt" cilvēka rīcību gan biedēja, gan valdzināja.
Īsi pirms PSRS sabrukšanas 1989.gadā notika grandiozs eksperiments - kāds psihiatrs Kašpirovskis 6 seansos hipnotizēja miljoniem TV skatītāju tiešā ēterā. Pēcāk uz TV plūst tūkstošiem vēstuļu ar brīnumainiem izdziedināšanas aprakstiem. Ko patiesībā Kašpirovskis iedvesa skatītājiem, mēs tā arī nezinām.

Jānis Zālītis: "Hipnoterapija ir koks, uz kura ir zari - psihoanalīze, psihoanalītiskā psiholoģija, ķermeņa, mūzikas, mākslas, aromātu, deju un citas terapijas - kopumā 32 psihoterapijas, kuras visas ir tikai zari mūsu metodei - transam.

Hipnozes fizioloģija. Hipnozes laikā notiek ārkārtīgi aktīva apziņas darbība. Visi smadzeņu impulsi ir vērsti un fokusēti vienā virzienā, tāpēc paplašinoties apziņa iegrimst bezapziņā, un tās neizsmeļamā enerģija un informācija nonāk apzinātā rīcībā. Ja nohipnotizētajam ļauj ilgāku laiku netraucēti atrasties hipnotiskā transā, tad tas pats pāriet miegā.

Hipnoze un miegs. Agrāk uzskatīja, ka hipnoze ir miega stāvoklis. Tomēr tā tas nav, jo hipnozes laikā notiek ārkārtīgi aktīva apziņas darbība, ne tā kā miega laikā.

Pašhipnoze. To mēdz saukt arī par autogēno treniņu. J.Zālītis: "Pašhipnozes laikā mēs ieejam dziļi savā apziņā, bezapziņā un veicam to, ko citā gadījumā dara hipnotizētājs.

Hipnotiķu priekšnesumi. Cirka hipnozē plaši izmanto somnambulismu - var lasīt sēnes uz skatuves, ēst sinepes, domājot, ka tas ir medus.

Hipnoze Latvijā. Latvijā izstrādāta hipnozes metodika, kuras autors ir dakteris Jānis Zālītis. XX gs. 70.gados viņš apbraukāja visu Latviju, skolās un klubos rīkodams paraugdemonstrējumus. Ar hipnoterapiju viņš piedāvāja ārstēt  trauksmi un depresiju, seksuālus traucējumus, urīna nesaturēšanu naktīs pusaudžiem, sāpes un atkarības. 2002.gadā ASV Biogrāfiskais institūts par sasniegumiem hipnoterapijā ārstu Jāni Zālīti iekļāva XXI gs. izcilāko cilvēku sarakstā - Great Minds of the 21st Century.
Latvijā J.Zālīša laikā bija ap 70 apmācītu psihoterapeitu, to veidotā organizācija piereģistrēta Tieslietu ministrija un Uzņēmumu reģistrā.

Negodprātīgi cilvēki hipnozi var izmantot  nekrietnos nolūkos, tādēļ Latvijas Ārstniecības likums 12.pantā noliedz pastāvīgi nodarboties ar hipnozi, kodēšanu un psihokorekciju cilvēkiem bez medicīniskās izglītības.

Mēdz pat būt distances hipnoze. Parapsihologi un hippnotizētāji spēj iedarboties uz cilvēku masām, to domās radot neticamas un neeksistējošas lietas.

Slaveni hipnotizētāji.
      Jānis Zālītis (1933.-2007.g.).
      Olga Migunova.
      Reinholds Mesmers (~1986.g.).
      Volfs Mesings.

Saites.
Hipns.