Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Injekcijas

Veids, kādā zāļu vielu ievada organismā.

Vēsture.  XVIII gs. Eiropā ieviesa baku imunizācijas metodei ieskrāpēt vesela cilvēka ādu ar adatu, kas pirms tam ievadīta slimnieka audu paraugā. - šo metodi sauca par variolāciju.

Adatas injekcijas. tradicionālas injekcijas, kad zāļu vielas ievada no rezervuāra caur audos iedurtu adatu. Atkarībā no dūriena anatomijas izšķir:
      - subkutānas injekcijas;
      - intramuskulāras injekcijas;
      - venozas injekcijas.

Tāpat arī injekcijas var būt citas, atkarībā no specifiskās vietas, kurās zāļu viela tiek ievadīta, piemēram, subdurālās, ja injekcija tiek veikta zem smadzeņu (muguras)  apvalkiem u.c.

Mikroadatu kopas (MAK) injekcija. Moderna un ārkārtīgi saudzīga injekcijas metode, kad tiek injicēts, izmantojot mikroadatu kopu – plastikāta pamatnē iestiprinātas ap 400 no celulozes un proteīniem veidotas sīkas adatiņas, kas, nokļuvušas zem ādas, izšķīst. Šī metode ir mūsdienīgs pilnveidojums variolācijai – XVIII gs. Eiropā ieviestai baku imunizācijas metodei ieskrāpēt vesela cilvēka ādu ar adatu, kas pirms tam ievadīta slimnieka audu paraugā.
MAK vakcīnām ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, atbilstoši vairākiem pētījumiem, salīdzinot ar tradicionālo adatas injekciju, MAK vakcīnas iedarbojas efektīvāk, kas ir skaidrojams gan ar ādas slāņu augsto imunogenitātes reakcijas līmeni (lai organisms iespējami ātri varētu reaģēt uz dažādiem ievainojumiem un ar tiem saistītām infekcijām, ādā atrodas daudz iedzimtās imūnsistēmas aktīvo šūnu), gan ar to, ka vakcīna ādas audos tiek ievadīta salīdzinoši lielā 3D reģionā, kas ļauj apvienot mazu dozu ar lielu koncentrāciju.
Otrkārt, MAK vakcīnas iespējams ātri un lēti saražot lielos apjomos, kā arī tām nav nepieciešama uzglabāšana zemas temperatūras apstākļos. Pētījumi liecina, ka MAK vakcīnas saglabā stabilitāti un imūnmodulācijas spējas arī pēc tam, kad vienu mēnesi atradušās 25 C grādu temperatūrā.
Un visbeidzot – MAK vakcīnu izmantošanai nav nepieciešama nekāda speciāla apmācība vai aprīkojums. Cilvēki ar tām var vakcinēt sevi paši.

Saites.
Farmakoloģija un farmakologi.