Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kadafi, Muamars (1942.-2011.g.)

Ilggadējs Lībijas diktators, kas valdījis Lībijā 42 gadus.

Radniecība. Dēls - Seifalislāms Kadafi.

Dzīvesgājums. Dzimis ap 1942.gadu.
Ģenerālis Haftars 1969.gadā palīdzēja pie varas nokļūt Muamaram Kadafi, taču vēlāk viņu ceļi šķīrās un Haftars devās trimdā uz ASV. Lībijā viņš atgriezās 2011.gadā, kad sākās sacelšanās pret Kadafi.
Paziņoja Sidras līča ūdeņus Vidusjūrā par Lībijas iekšējiem ūdeņiem, kas izraisīja konfliktu ar ASV. Amerikāņi uz strīdīgo jūras rajonu nosūtīja savu floti ar aviācijas bāzes kuģi priekšgalā, notrieca vairākas lībiešu kara lidmašīnas. Ar to konflikts bija izsmelts.
Tomēr vēlāk 1980.gadā lībiešu specdienesti organizēja atriebības sprādzienu Berlīnes diskotēkā, kur cita starpā bojā gāja arī 2 amerikāņu karavīri. Tad M.Kadafi sāka "šūt" terorisma atbalstīšanu.
Viņa miesassardzi veidoja 40 nevainīgu meiteņu vienība. Viena no tām reiz atentāta laikā esot izglābusi diktatora dzīvību, pati to gan zaudējot.

Nauda N.Sarkozī prezidenta vēlēšanu kampaņai. Devis naudu nākamajam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī 2007.gada prezidenta vēlēšanām. Aizdomas, ka N.Sarkozī ie pieņēmis 50 miljonus dolāru, francūzis pats gan noliedz. Ja tā tiešām bijis, tad summa divkārt pārsniedz tolaik likumā atļauto - 21 miljonu eiru.
Pirmais par šo tēmu 2011.gadā ierunājās M.Kadafi dēls Seifelislāms Kadafi. 2016.gadā sekoja uzņēmēja Ziada Takedina atklāsme, ka laikā no 2006. līdz 2007.gadam viņš pats personīgi N.Sarkozī un viņa priekšvēlēšanu kampaņas rīkotājam Klodam Grēnam ir nodevis 3 koferus, kas bijuši piebāzti ar 200 un 500 eiru naudaszīmēm. Kopējā summa esot bijusi 5 miljoni eiru.

Drīz pēc uzvaras 2007.gada vēlēšanās N.Sarkozī aicināja Kadafi vizītē uz Franciju, kur viņš tika uzņemts visaugstākajā līmenī.
Savukārt 2011.gadā N.Sarkozī bija viens no iniciatoriem NATO vadītajiem uzlidojumiem Lībijā. Ieročus nemierniekiem deva Francija un AAE. To rezultātā bruņotie dumpinieki gāza un vēlāk nogalināja M.Kadafi.

Kafdafi nāve. Tā bija briesmīga. Dumpinieki sturmēja viņa dzimto Sirtas pilsētu, 20.oktobrī ieņēma to un sagūstīja arī pašu M.Kadafi. Visu pasauli aplidoja mobīlā telefonā uzfilmētie kadri, kad 3 stundas no 9-12 rītā diktators tika mocīts. Viņu durstīja ar durkļiem, brūcēs kaisīja smiltis, vilka pa zemi. Pats nelaimīgais tikai murmināja: "Kauns jums!" līdz izlaida garu.

Saites.
Lībija.