Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ludviķis XI (1461.-1483.g.)

Biogrāfija. Pēckara Francijas apvienotājs. Viltīguma dēļ iemantojis iesauku Lapsa.
Burgundijas hercogs Kārlis Drošsirdīgais bija pret karaļa valsts apvienošanas plāniem un organizēja lielo feodāļu slepenu sazvērestību pret karali. 

Cīņā pret saviem pretiniekiem Ludviķis XI nekautrējās izmantot jebkurus līdzekļus. Viņš bieži piekrāpa savus pretiniekus, neturēja doto vārdu. Būdams viltīgs un skops, karalis tomēr nežēloja naudu spēcīgu ienaidnieku uzpirkšanai. Kad tas bija izdevīgi, viņš glaimoja tādiem cilvēkiem, kurus ienīda un no kuriem baidījās. Tamdēļ tautā tika iesaukts par Lapsu. Karalis mēdza teikt: „Kas neprot izlikties, tas neprot valdīt.”
Karaļa cīņa ar Kārli Drošsirdīgo turpinājās 12 gadu. Atklātā karā karalis cieta sakāvi un bija spiests parakstīt pazemojošu miera līgumu. Tad Ludviķis XI sakūdīja pret Kārli Drošsirdīgo tā kaimiņus un karā ar tiem Burgundijas hercogs krita. Pēc tam lielākā daļa Burgundijas tika pievienota Francijas karaļa īpašumiem.
Pievienoja teritoriju Francijas dienvidos ar Marseļas pilsētu.
Ticis vaļā no sava galvenā ienaidnieka, karalis pa vienam izrēķinājās ar pārējiem. Savus sagūstītos ienaidniekus karalis gadiem ilgi turēja ieslodzītus dzelzs būros, kur tie pat nevarēja piecelties stāvus.
Ģenerālštatus karalis sasauca tikai vienu reizi. Valsti pārvaldīja ar turīgu pilsētnieku palīdzību, no kuriem vienmēr varēja dabūt naudu. Īpaši viņš uzticējās Parīzes tirgotāju vecākajam.
Bet aristokrātiem karalis neuzticējās. Grāfi un hercogi gan saglabāja savus īpašumus, bet zaudēja neatkarību. Karalis pats pēc sava ieskata slēdza līgumus, pieteica karus un izlēma visus citus jautājumus. Ludviķis XI izteicās, ka visus padomniekus viņš ved uz sava zirga segliem.
Pats karalis vienmēr baidījās, ka viņu varētu nogalināt. Ilgus gadus viņš nodzīvoja vientuļā, labi apsargātā pilī bieza meža vidū.  

Saites.
Franču karaļi (843.-1824.g.).