Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mari

Senpilsēta Sīrijā.

Atrašanās vieta. Sīrijā, Eifratas upes vidustecē krastā pie Irākas robežas.

Atklāšana un izpēte. Atrasta XX gs. 30.gados. Veikuši izrakumus franču arheologi laikā no 1951.-1955.gadam.

Vēsture. Pilsēta būvēta un pārbūvēta laika posmā 3000.–2000.g.pmē. Celtņu pamati vēl vecāki. Lielākais pilsētas uzplaukums bija II gadu tūkstotī pmē. 1759.g.pmē. pilsētu sagrāva Bābeles ķēniņš Hamurapi. Bijis ķēniņš Zimri-Lims. Laikam bijusi amorītu valsts galvaspilsēta. 

Arhitektūra. Galvenie celtniecības materiāli - māls un ģipsis. No ģipša darinātas visai līdzenas plāksnes, bet visbiežāk tas nav rūpīgi apstrādāts.

Aplūkojamie objekti.
Zikurāts.
Inannas templis.
Ninhursagas templis.
Enlila templis.


Pils – aizņem 5 akru platību. Arheologi atrada troņa zāli ar lieliskām freskām, 300 dažādu istabu, rakstvežu zāles, ap 24 000 māla ķīļrakstu plāksnītes, kas droši vien tagad atrodas Francijā. Stāsta, ka daļas reliģisko tekstu publicēšanu noliedzis Vatikāns (visdrīzāk fufelis!). Uz vienas no freskām attēlots kā dieviete Inanna (amorīti sauca par Ištaru) kronē valdnieku Zimri-Limu.

Atradumi.
Dieves Inannas statuja – atrada 1934.gadā, labā stāvoklī. Vecums 4000 gadu. Nosauca par „Dievieti ar vāzi.” Atveidota sieviete dabiskā lielumā. Galvā ķivere ar ragiem. Uz ausīm austiņas, kaklā daudzakmeņu kaklarota, rokās tur biezu sienu cilindru. Uz kakla mugurpusē taisnstūra kaste, kas piestiprinās ar divu paralēlu siksnu palīdzību. Kaste ir diezgan smaga, jo zem tās uz abiem pleciem ir polsteri un ar skavas palīdzību tā ir cieši pievienota ķiverei. No kastes atiet pievads, krustām siksnas uz krūtīm un muguras. Mūsdienās statuja atrodas Alepas muzejā Sīrijā, ja vien pārdzīvojusi Sīrijas pilsoņu karu.

Saites.
Amorīti.