Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Markoni, Džiljermo (~1897.-1937.g.)

Itāļu fiziķis, viens no radio izgudrotājiem. 

Par panākumiem radio radīšanā Markoni ziņoja 1897.gada jūnijā - tikai 23 gadu vecumā, kad viņš faktiski pētījumos bija panācis Popovu un drīzumā to arī apsteidza. Savos pētījumos (tāpat kā arī Popovs) izmantoja Olivera Lodža eksperimentu rezultātus. Markoni pret radio izgudrošanu vairāk izturējās kā pret uzņēmumu nevis zinātni. Rietumos ar entuziasmu uzņēma Markoni pētījumus.

Tomēr Itālijā Markoni nesaņēma patentu dēļ izgudrojuma "nepraktiskuma." Atsaucību viņš saņēma Lielbritānijā, kur turpināja savu darbu. Tolaik daudzi zinātnieki uzskatīja, ka radiosakari nav iespējami aiz horizonta, jo nezināja, ka radioviļņi apliecas ap zemeslodi. To Markoni pierādīja 1901.gada 12.decembrī, kad ar radiosignālu savienoja britu Kornvelu ar Kanādas krastu - tātad tas bija pirmais transatlantiskais signāls.

Tas kļuva par gada lielāko zinātnisko sensāciju, tomēr bija arī skeptiķi, kas nenoticēja, piemēram, Aleksandrs Bells (tālruņa izgudrotājs).  Tikmēr Tomass Edisons nerimās slavēt un uzmanīgi sekot Markoni eksperimentiem.

Pēdējos savas dzīves gadus Markoni pavadīja Itālijā, kur 1923.gadā iestājās fašistu partijā.

Miris 1937.gada 20.jūlijā. Tai dienā visā pasaulē radioaparāti ieturēja 2 minūšu klusuma pauzi, godinot izgudrotāju.

Saites.
Radio.