Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Omas upes kurgāni

Bronzas laikmeta apbedījumi, kas atklāti Omas upes krastos Novosibirskas apgabalā Sibīrijā.

Apraksts. Pieminekli sauc Sopka-2.
Tas ir vesels uzkalniņu komplekss, kas 1,5 km garumā stiepjas netālu no Omas un Tartasas upju sateces. Atrasti vairāk nekā 100 uzkalni un 700 apbedījumi. Senākie datēti ar IV g.tk. pirms Kr., jaunākie – mūsu laika II g.tk. sākumu.

Pētījumi. Tos pētīja jau minēta fiziskās antropoloģijas speciālistu grupa no Arheoloģijas institūta un ZA Sibīrijas nodaļas Arheoloģijas, antropoloģijas un etnogrāfijas institūta.

Uzkalniņos apbedītiem cilvēkiem bijis lielāks ķermeņa garums ar daudz garākiem augšstilba kauliem, nekā vienkāršos, līdzenajos kapos apbedītajiem indivīdiem. Garo cilvēku kaulos konstatēts liels stroncija daudzums. Tam var būt 2 skaidrojumi: vai nu šiem cilvēkiem bija cits pārtikas komplekss, nekā mazākā auguma cilvēkiem, vai arī viņi bija migranti no tuksnešu apgabaliem.
Tika konstatēts, ka uzkalniņos apbedītiem garā auguma cilvēkiem ir daudz dažādu durtu un grieztu ievainojumu pēdu, bet tikai vīriešiem. Tas bija arguments par labu „migrantu" teorijai: viņi bija šajā teritorijā ienācēji, kurus uzņēma ne visai draudzīgi. Sievietēm bija apakšžokļu traumas un lauzti deguni, izsisti priekšzobi, tātad, sievietes bieži cieta no smagām vīriešu rokām. Vēl viens arguments par labu „migrantu" teorijai: kurgānu cilvēku galvaskausu tips bija līdzīgs Vidusāzijas tipam, tātad tiešām šie cilvēki bija nākuši no arīdām (sausa klimata) zonām, par ko liecināja kaulu ķīmiskais sastāvs. Secinājums: kaut arī vietējie iedzīvotāji cīnījās ar ienācējiem, tie izcīnīja iespēju palikt šajā zemē. Spriežot pēc tā, ka sievietes stipri cieta no, domājams, sadzīves vardarbības, viņu grupā valdīja stingi patriarhāli noteikumi.
Dažiem vīriešiem no uzkalniņiem bija raksturīgas plecu traumas, kas liecina par lielu slodzi uz rokām un pleciem, kā tas mēdz būt amatniekiem. Viņu kaulos vara procents bijis 2 reizēs lielāks, nekā pārējiem – acīmredzot viņi bija kalēji, kausēja vara rūdu vai strādāja ar vara priekšmetiem. Pēc autores viedokļa, tā ir ļoti liela informācija, kuru var iegūt ar paleopatoloģijas metodēm.

Saites.
Uzbērumkalni, maundi un kurgāni.
Novosibirskas apgabals.