Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Potsdama

Brandenburgas federālās zemes administratīvais centrs, Berlīnes pievārtes pilsēta.

Vēsture. Savulaik bija Prūsijas karaliskās ģimenes rezidence. Tās valdīšanas laikā Potsdama bija kosmopolītiska imigrantu pilsēta. Te bija gan krievu apdzīvotā Aleksandrovka, gan Nīderlandes viesstrādnieku izveidotais Holandiešu kvartāls ar daudzām kafejnīcām un bāriem.
1945.gada maijā te notika Potsdamas konference, kurā uzvarējušie Sabiedrotie sprieda par pēckara Eiropas likteņiem.
Pēc II Pasules kara beigām nonāca VDR sastāvā.

Aplūkojamie objekti.

Jaunā pils. Frīdriha II Lielā vadībā celts pils komplekss, kā daļu tagad izmanto Potsdamas universitāte.

Glīnikes tilts. "Aukstā kara" gados to izmantoja Austrumi un Rietumi apmaiņai ir spiegiem. Piemēram 1962.gadā virs PSRS teritorijas notriektās amerikāņu izlūkošanas lidmašīnas U-2 pilots Frensiss Harijs Pauerss tika apmainīts pret Amerikā notverto krievu spiegu Rūdolfu Ābelu. Tilta zaļais krāsojums parāda "aukstā kara" mantojumu, jo abas tilta puses nokrāsotas atšķirīgos zaļos toņos - NATO zaļā un Varšavas pakta zaļā.

Cecīlijas pils. Te 1945.gada maijā notika Potsdamas konference. 

Sansusī pils. (SanssousiSansusī - "bez rūpēm" (franču val.). Prūsijas karaļa Frīdriha II Lielā atbilde Versaļai. Tā bija iecerēta privātai atpūtai, ne valsts darīšanām. 
      Dārzs.
      Apzeltīta Frīdriha II Lielā gleznu galerija.

Bābelsbergas kinostudija. Vairāk kā 100 gadu veca, tai ir svarīga loma Eiropas kino vēsturē. Te filmēts "Zilais eņģelis" ar Marlēnas Dītrihas piedalīšanos. Nacistu laikā te veidoja filmas propagandas vajadzībām. VDR laikā te filmēja indiāņu kinolentes ar Gojko Mitiča piedalīšanos ("Čingacguks Lielā Čūska," "Lielās Lācenes dēli" udc.). Mūsdienās filmējas Holivudas aktieri. Kinostudijas parks atvērts apmeklētājiem. Īpašā studijā var iejusties aktieru vai TV raidījuma vadītāju lomās. 
Biļetes cena: pieaugušiem - 21 eira, bērniem - 14 eiras.

Vilhelma II medību rezidence. 50 km uz ZR no Berlīnes. Vilhelms II pat uzcēla dzelzceļa līniju, kas to savienoja ar Berlīni. VDR laikā te bieži atpūties tās vadītājs Ērihs Honekers ar sievu Margotu. Tagad namā ierīkota viesnīca un Honekera numuriņā var pārnakšņot katrs par 89 eirām. 

Sv.Nikolaja baznīca.
Vecais rātsnams.
Holandiešu kvartāls.
Aleksandrovka.
Cecilienhof.
Te notika slavenā Potsdamas konference.
Pasaules dārzi. Garten der Welt. 1987.gadā te tika atvērti 9 dārzi - Austrumu, kristiešu, ķīniešu, japāņu, korejiešu u.c.

Saites.
Potsdamas konference.
Brandenburgas federālā zeme.