Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

RONA

1942.gadā Sarkano Armiju padzina no Brjanskas rajona Lokotjas ciemata, bet apkārtnē vēl bija partizāni. Ar vācu atļauju tika izveidota pašaizsardzības vienība; tā sastāvēja no brīvprātīgajiem jauniešiem un pārbēdzējiem no Sarkanās Armijas. Par komandieri kļuva Broņislavs Kaminskis, kuru iecēla arī par liela apgabala vietvaldi (aptuvenais iedzīvotāju skaits 580 000), uzdodot nodrošināt pārtikas piegādi karaspēkam.
1943.gada pavasarī vienībā bija 12 000 vīru, 10 trofeju tanku. Kaminskis pieprasīja vāciem 30 komandierus no Sarkanās Armijas gūstekņiem. Par panākumiem vācu aizmugures nodrošināšanā un pretpartizānu cīņās Kaminskis saņēma II un I pakāpes Dzelzs krustu. Vienību nosauca “Ruskaja osvoboditeļnaja narodnaja armija” (POHA, RONA — latīniskā rakstībā).
Sekmes nežēlīgajās cīņās pievērsa Himlera uzmanību, vienību pakļāva SS kā Sturmbrigade RONA, Kaminskim piešķirot Ieroču brigādenfīrera un SS ģenerālmajora pakāpi. Vienības beidzamais nosaukums bija 29.ieroču-grenadieru SS divīzija.

1944.gada 2.augustā sākās Varšavas sacelšanās, “no katra RONA pulka nosūtīja apmēram pa 300-400 brīvprātīgo pulkveža, SS oberšturmbanfīrera Frolova vadībā apspiest sacelšanos. Kaminskim un viņa padotajiem ielu cīņas bija nepierastas, tāpēc viņi cieta lielus zaudējumus, kas savukārt izraisīja vispārēju disciplīnas kritumu, laupīšanu un vardarbību pret vietējiem iedzīvotājiem,” atzīst krievu pētnieks S.Drobjazko („Krievu atbrīvošanas armija,” Maskava, Act, 1998.g., 38.lpp., krievu val.).
RONA vienība bija pilnīgi ārpus kontroles, un SS bija spiesta rīkoties. Kaminskis tika arestēts un tiesāts. Viņam neinkriminēja desmitiem tūkstošu viņa vienības nogalināto, bet gan laupīšanu. Pēc īsas tiesas viņa vaina tika pierādīta, un viņš tika ātri sodīts. Lai izvairītos no viņa vienības sadumpošanās, tika noorganizēts viltus partizāņu slēpnis, pēc kura darbības tika ziņots, ka Kaminskis ir nogalināts.
RONA pēc sava komandiera nāves cieta morālu zaudējumu un degradējās. Atlikušie kaujinieki tika uzņemti ģenerāļa Vlasova Krievu atbrīvošanas armijā vai 30. Waffen SS (baltkrievu Nr.1) divīzijā.” (G.Williamson, The SS: Hitler’s instrument of Terror, L.Sidgwick & Jackson, 1998.g., 133.-134.lpp.; nesen izdota krievu val.) “No visām vienībām, kas ieguva nelāgu slavu par nodarījumiem civiliedzīvotājiem, Kaminska vienība neapšaubāmi bija vissliktākā,” saka ievērojamais pētnieks G.Viljamsons (turpat, 237.lpp.). 

Saites:
Krievi.