Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sentinelieši

Ziemeļu Sentinelas salas pamatiedzīvotāji - ārkārtīgi nedraudzīgi iezemieši, kuri nogalina ikvienu, kas kaut kādu iemeslu dēļ ieradies salā.Visvairāk izolētā cilts meklējama Sentinela salā Andamānu arhipelāgā, kas atrodas dziļi Bengālijas līcī Indijas okeānā.

Dzīvesvieta. Teorētiski sentineliešu apdzīvotā Ziemeļu Sentinelas sala atrodas Indijas apvienotajā Andamanu un Nikobāras salu jurisdikcijā, taču praktiski pār to nevienam nav varas.

Skaits. Pēc dažādiem datiem salas iedzīvotāji ir no 50-400 cilvēkiem. 

Vēsture. Viduslaiku dženoviešu ceļotājs Marko Polo savā ceļojumu aprakstā stāsta par cilvēkiem ar suņu galvām, kas mituši Andamānu salās. Bijuši ārkārtīgi nikni, vietējie centušies izvairīties no saskarsmes ar tiem. Iespējams, ka runa gājusi tieši par sentineliešiem, un leģenda par suņugalvām radusies to lielās agresivitātes dēļ.
Rietumu pētnieki sentineliešus uzgāja XVIII gs.
Zinātnieki uzskata, ka tie 60 000 gadu dzīvo izolēti no ārpasaules.
Taču Sentinela salas iedzīvotāji ir ļoti naidīgi pret svešiniekiem un mēģina nogalināt ikvienu, kas tuvojas salai. Viņi ar akmeņiem, bultām apmētā arī zemu lidojošas lidmašīnas.
Vietējie nevēlējās pamest salu arī laikā pēc lielā zemestrīces cunami 2004.gadā, un ir visai dīvaini, ka viņi pārcietuši milzīgos zemestrīces izraisītos viļņus.
Pēdējie sentineliešu upuri bija nomaldījušies zvejnieki 2006.gadā, kuri tika nežēlīgi nogalināti. Kad krasta apsardzes helikopters mēģināja paņemt zvejnieku līķus, salinieki ņēmās tik agresīvi, ka gaisa kuģi pat neizdevās nosēdināt. Pēc šī notikuma Indijas varas iestādes aicināja visus turēties tālāk no šīm salām.

Valoda. Salinieku valoda tik ļoti atšķiras no citām arhipelāga cilšu valodām, ka ir skaidrs, ka kontakti līdz šim bijuši ļoti fragmentāri.

Tradīcijas. Taču noslēgtība nenozīmē, ka viņi dzīvo tāpat kā senatnē. Nē, sentinelieši gatavo darbarīkus no metāla, kuru iegūst no krastā izskalotu kuģu vrakiem.

Uz Ziemeļu Sentinelas salu ceļojumi ir aizliegti.

Saites.
Sentinelas sala.