Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Senas sirds operācijas

Skeleti ar sirds operāciju pazīmēm Turkmēnijā.
Atrašanas vieta. Laikam Turkmēnija.
Atrašana. Kādā alā 1969.gadā šos skeletus uzgāja turkmēņu profesors Leonīds Marmadžaidžans no Ašhabadas universitātes kopā ar Ļeņingradas universitātes kolēģiem. Tie bija devušies ekspedīcijā pa PSRS Centrālo Āziju.
Apraksts. Ekspedīcijas dalībnieki no masu kapa izcēla 30 pilnīgi saglabājušos skeletus. Astoņiem no tiem bija saskatāmas stipras kaulu savainojumu pēdas, kuras varētu būt radušās no cīņas ar plēsīgiem zvēriem. Dažos kaulos bija nagu pēdas, citos – spēcīgu kodumu pazīmes.
Bija daži skeleti ar savādu operācju pēdām krūšukurvī, kas liecina par vairāku ribu rezekciju, kādu parasti mūsdienās veic, lai piekļūtu sirdij un veiktu tai operāciju. Krūšu kurvja kreisajā pusē ribas ar asu instrumentu pārgrieztas un izņemtas tieši sirds augstumā. Vietas detalizēta izpēte parādīja, ka pēc ribu rezekcijas izdarīts grieziens, kas vēlāk vēl paplašināts, lai sagatavotu vietu īstai sirds operācijai.
Pretī pieņēmumam, ka sirds tikusi izņemta upurēšanas rituālā runā fakts, ka pēcāk iegriezuma vietā veidojusies jauna kaulviela. Spriežot pēc tās biezuma, slimnieks izveseļojies un vēl nodzīvojis vismaz 3–5 gadus.
Krūšu kurvja griezums precīzi atbilst tai atverei, kāda tiek veidota sirds operācijām kopš profesora Bārnarda veiktās pirmās sirds transplantācijas 1967.gadā.
Vecums. Ašhabadas universitātē noteikts pēc C14 metodes – vismaz 20 000 gadu. Vēlāk precizētie pētījumi parādīja, ka to vecums varētu būt pat 100 000 gadu.

Sirds operācijas Tuvajos Austrumos.
Atrašana. Esot tādi atrasti.
Vecums. Ap 50 000 gadu.

Dienvidamerikā. Sirds operācijas attēlotas arī slavenajos Ikas akmeņos. Tiesa, tie varētu izrādīties viltojumi.