Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sibirijas dzelzceļa sprādzieni

1929.gadā īpaša komisija izmeklēja vilciena sprādzienu, kas notika ceļa posmā starp Topčihu un Alejsku. Preču vilciens, piekrauts ar oglēm, dažu sekunžu laikā uzgāja gaisā tā, it kā antracīta vietā atrastos trotils. Sprādziena spēks bija tik milzīgs, ka vienīgais, kas bija palicis pāri no vagoniem, bija sačokurojušies riteņu pāri, kurus atrada 15 km attālumā no notikumu vietas.

Gandrīz pēc 20 gadiem šai pašā ceļa posmā notika analoģiska katastrofa. Šoreiz uzsprāga sastāvs, kas uz Kazahiju veda ogles un kokmateriālus. Arī otrajā gadījumā neizdevās atklāt sprādziena cēloni, par vainīgajiem notikušajā atzina bojā gājušo lokomotīves mašīnistu.

Cits negadījums notika 1954.gadā Tomskas-Novosibirskas atzarā. No sliedēm nobrauca vilciens ar aizplombētiem vagoniem. Par pārvadājamo kravu nezināja pat vilciena brigāde. Pēc nelaimes dzelzceļa atzaram līdzās esošā teritorija vairāku desmitu kilometru rādiusā tika norobežota. Katastrofas vietas tīrīšanas darbus veica dzelzceļa karaspēka militāristi un VDK darbinieki. Pēc tam vairākus desmitus kvadrātkilometru liels rajons tika uz ilgu laiku slēgts, bet uz rietumiem no tā tika operatīvi izbūvēts jauns dzelzceļa atzars.