Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Talsas incidents

Pirms 100 gadiem, 1921.gada 31.maijā, notika viens no visu laiku baisākajiem rasu vardarbības gadījumiem. Toreiz Talsā, Oklahomas štatā, nogalināja aptuveni 300 un ievainoja 800 melnādainos cilvēkus, nodedzināja vairāk nekā 1200 māju, 60 uzņēmumus, desmitiem baznīcu, skolu, slimnīcu, publisko bibliotēku. Mūsdienās norit aktīvs darbs pie upuru kapavietu atrašanas un bojāgājušo identificēšanas.

Pirms liktenīgā 1921.gada maija, Talsa bija moderna pilsēta, kurā dzīvoja vairāk nekā 100 000 melnādaino cilvēku. Lielākā daļa no viņiem, aptuveni 10 000, mitinājās Grīnvudas rajonā. Šajos saspringtajos laikos melnādaino rases pārstāvjiem nācās pašiem uzņemties pilnu atbildību par savu drošību, jo policija to nenodrošināja, tādēļ arī risks piedzīvot dažādas nepatīkamas un pat bīstamas situācijas, bija krietni augstāks.

Talsas policisti 1921.gada 31.maijā arestēja melnādaino, 19 gadus veco apavu tīrītāju Diku Roulendu. Viņiem bija aizdomas, ka Diks uzbrucis kādai baltādainajai meitenei, lai gan pierādījumu tam īsti nebija. Baltādainie cilvēki tajā brīdī uzskatīja, ka Roulends meiteni ir mēģinājis izvarot. Mūsdienās gan min, ka, iespējams, Roulends, ienākot liftā, uzkāpa uz meitenes kājas, un tādēļ viņa iekliedzās.

Talsas avīzēs ātri izplatījās informācija par notikušo, kas lika baltādaino vīriešu grupai ierasties tiesas namā, lai sodītu Roulendu. Simtiem baltādaino cilvēku sapulcējās pie apgabala tiesas, pieprasot varas iestādēm nodot viņiem Diku Roulendu. Kad Grīnvudas iedzīvotāji uzzināja par gaidāmo linča tiesu, melnādaino vīriešu grupa, kuru vidū bija arī Pirmā pasaules kara veterāni, bruņojās un devās uz tiesas namu, lai aizsargātu savas rases pārstāvi. Sākotnēji policisti melnādaino vīriešu grupai lika aiziet, ko viņi arī izdarīja, taču baltādaino pūli tie neizkliedēja. Cilvēku skaits tajā pieauga līdz pat 2000. Tajā pašā naktī melnādaino ļaužu pūlis atgriezās un izcēlās cīņa, kas ilga visu nakti. Vienā mirklī Talsa pārvērtās haosā.

Nākamajā rītā, 1.jūnijā, uz sadursmes vietu nosūtīja Nacionālo gvardi. Melnādainajiem cilvēkiem atņēma ieročus, viņus arestēja un kopā ar citiem melnādainajiem, kurus izdzina no mājām, pārvietoja uz tuvējām koncentrācijas nometnēm. Talsā nogranda vairāki sprādzieni, kas nāvējoši ievainoja cilvēkus, bet uzbrukumos izlaupīja un nodedzināja melnādaino mājvietas un uzņēmumus. Nedēļas laikā pēc cīņas aptuveni 6000 no atlikušajiem melnādainajiem izdzīvotājiem aizturēja unaizveda uz koncentrācijas nometnēm.

Pēc asiņainā slaktiņa nevienu no baltādaino cilvēku pūļa nesauca pie atbildības vai kā citādi nesodīja par dalību noziedzīgajās darbībās. Pilsētas nodedzināto ēku drupas gruzdēja un vairāk nekā 800 cilvēku ārstēja iegūtās traumas. Nepilnās divās dienās lielāko štata melnādaino kopienu iznīcināja līdz pamatiem.

Izmeklēšana 2020.gada oktobrī atklāja masu kapus. Tajos, domājams, atrodas slaktiņa upuri. Savukārt pavisam nesen, 2021.gada jūnijā, atrada vēl 15 cilvēku mirstīgās atliekas, taču arī tās ir jāpēta, lai noskaidrotu, vai cilvēki zaudēja dzīvības tieši nežēlīgajos notikumos pirms 100 gadiem.

Saites.
Rasisms un rasisti.
Oklahomas pavalsts.