Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vīnes papiruss (II gs.pmē.)

Uziets izrakumos Sakārā XIX gs.

Tiek datēts ar II gs.pmē.

Tajā aprakstīts, kā pagatavot Āpija mūmiju 70 dienās. Papirusā sīki aprakstīta vērša mumifikācija - kā līķi apstrādā ar dažādām eļļām, kā izņem iekšējos orgānus, kā orgānu dobumus aizpilda ar sodas un skaidu maisiņiem, kā atsevišķi apstrādā asti, ekstremitātes, ausis, mēli un ragus. Acu dobumos ievietoja īpašus tamponus un amuletus, nogrieza nagus un protezēja tos ar zelta nagiem. Mūmiju ievietoja koka zārkā, divi priesteri vilka to uz svēto ezeru, ievietoja īpašā laivā un brauca ar to, lasot svētos tekstus. Pēc tam veica mutes atvēršanas rituālu. Galu galā krāšņa procesija nes Āpija mūmiju uz Serapeonu, lai to apglabātu pazemes kamerā.
Atsevišķā teksta daļā aprakstīti 157 rituālie trauki. Vēstīts arī par to, kā bija jābūt apģērbtiem priesteriem. Vēl Vīnes papirusā aprakstīta Balzamēšanas māja Memfisā, kurā tika veikti rituāli - šo vietu Āpija svētnīcā arheologi uzgāja 1941.gadā.

Tajā aprakstīti gan Saules aptumsumi, gan Mēness aptumsumi, taču tas, visticamāk, atspoguļo seno babiloniešu astronomijas zināšanas, nevis pašu senēģiptiešu zināšanu līmeni astronomijā.

Saites.
Senās Ēģiptes rakstu avoti.