Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vaļu kārta, vaļi

Vaļu kārta - Cetacea. Zobaino vaļu apakškārta.
      Delfīnu dzimta - Delphinidae.
      Vaļu dzimta.

Vēsture. Sengrieķu mitoloģijā Poseidons sūtīja vali, lai tas aprītu pie klints piekalto Andromēdu, ko tomēr izglāba Persejs.

Visi vaļi gadā patērē 280–500 milj. tonnas barības. 

Baltvaļi.

Knābjvaļi. Jūras pūce jeb zipiuss bija leģendārs jūras briesmonis viduslaikos. Tam piedēvēja milzīgas acis un knābjveida muti, no kā arī radies tā nosaukums, tas bijis liela auguma un spējīgs iznīcināt veselu kuģi, ja ir satracināts, lai gan diemžēl šo dzīvnieku esot bijis grūti ieraudzīt. Mūsdienās zinātnieki uzskata, ka iedvesmas avots šim mītam ir bijis mazzināmais knābjvalis. Šis mistiskais vaļveidīgais ir kā milzu delfīns, taču nav radinieks šiem dzīvniekiem.
Knābjvaļi dzīvo dziļos ūdeņos un ļoti reti redzami pie ūdens virsmas (šie vaļi elpo kā visi citi normāli vaļi ) Par šiem dzīvniekiem info galvenokārt iegūst pētot mirušos dzīvniekus, kas tiek izskaloti krastā.
Izrādot cieņu mītiskiem radījumiem, viena no knābvaļu sugām ir nodēvēta par zipiusu. Knābjvaļi ieņem otro vietu šajā topā, jo tie ir diezgan mītiski vēl joprojām, ņemot vērā, ka par tiem to dabiskajā vidē nekas daudz nav zināms.

Kuprvaļi. Kuprvaļi ļoti agresīvi aizstāv savus mazuļus, ja tiem uzbrūk plēsīgie zobenvaļi. Pieauguša kuprvaļa garums svārstās no 12 līdz 16 metriem.

Zilie vaļi. Lielākie dzīvnieki pasaulē. Zilo vaļu mazuļi mātes vēderā pavada 11 mēnešus. 

Zobenvaļi. Augsti attīstīti jūras plēsoņas. Tie medī baros, un katram bara loceklim medībās ir noteikta vieta, tādēļ jūrnieki tos iesaukuši par "jūras vilkiem."
Delfīnu dzimta.
Zobenvalis. Orcinus orca. Lielākais delfīnu dzimtas zīdītājs. To mēdz saukt arī par plēsoņdelfīnu un par nažspuras delfīnu, bet angļi - par slepkavvali (killer whale).
Zobenvaļu tēviņi ir 9-10 m gari un sver 7,5 t, bet mātītes ir 7 m garas un sver 4 t. Viņu muguras un sāni ir melni, kakls balts, bet uz vēdera ir balta josla.
Filmu triloģijas "Brīvību Villijam" galvenais varonis.

Polārie vaļi.

Gludvaļi. Uz to galvām ir veidojumi, pēc kuriem gludvaļus var atšķirt.
Tiek uzskatīti par vieniem no primitīvākajiem vaļiem,kas evolūcijas gaitā jau sen nav mainījušies. primitīvs tiem esot barošanās veids - jāizfiltrē milzīgs ūdens daudzums, lai tiktu pie pienācīgas barības vielu devas, kaut vai nelielas.
Savulaik šie vaļi gandrīz pilnīā izmedīti, bet tagad to skaits aug.
Los Piramides osta Argentīnas Patagonijā. No šejienes var doties ekskursijās ar nelieliem kuģīšiem. Tie ir iekārti īpašā piekabē, tos ūdenī iestumj traktors. Līcī var novērotglud vaļus. Mātītes 4-5 mēnešu veciem mazuļiem māca tiem zīst peldot un nirt dziļumā.

Tasmānijas knābjrīklis. Pēdējā aprakstītā vaļu suga - 1938.gadā.

Zobaino vaļu apakškārta.
      Kašaloti.

Izmantošana. No vaļu taukiem tiek iegūti hidrogenētie tauki. 

Vaļu medības. Tādas vēl pēc sentēvu metodēm praktizē atsevišķās Indonēzijas salās, Fēru salās.
Starptautiskā Vaļu medību komisija (IWC) 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību aizliegumu, bet atļāva vaļu nogalināšanu zinātniski pētniecisku pasākumu laikā. Atsaucoties uz šo punktu, japāņi turpināja medīt vaļus ūdeņos pie Antarktīdas - gaļa nonāca veikalos un restorānos.
Vaļu komerciālās medības piekopj Norvēģija, Īslande (grasās tās aizliegt no 2024.g.) un Japāna (atsāka 2019.gada jūlijā).

Vaļu vērošana.
Tenerifē. Vaļu vērošana atklātā okeānā, bet arī ūdensparkā.
Fajalas salā. Azoru sala, Ortas ostas tuvumā ir ekskursiju biroju vaļu vērošanas tūrēm.

Aplūkojamie objekti.
Nolsojas salas goda vārtu arka no vaļa žokļiem aplūkojama Fēru salās.

Raksti.
Vaļu priekšteči mazuļus laida pasaulē uz sauszemes.
Pārsteidzošs novērojums: kuprvaļi glābj roņus.

Atakamas tuksneša klinšu gleznojumi sniedz priekšstatu par seno čīliešu vaļu medībām.