Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Knābjvaļu dzimta

Mesoplodon.
Vaļu kārtas dzimta.

Šobrīd pasaulē zināma 21 knābjvaļu dzimtas suga.

Vēsture. Jūras pūce jeb zipiuss bija leģendārs jūras briesmonis viduslaikos. Tam piedēvēja milzīgas acis un knābjveida muti, no kā arī radies tā nosaukums, tas bijis liela auguma un spējīgs iznīcināt veselu kuģi, ja ir satracināts, lai gan diemžēl šo dzīvnieku esot bijis grūti ieraudzīt. Mūsdienās zinātnieki uzskata, ka iedvesmas avots šim mītam ir bijis mazzināmais knābjvalis. Šis mistiskais vaļveidīgais ir kā milzu delfīns, taču nav radinieks šiem dzīvniekiem.

Apraksts. Knābjvaļi ir dziļūdens dzīvnieki, kas barojas ar kalmāriem un nelielām zivīm. Tie vienīgie no jūras zīdītājiem spēj ienirt līdz pat 2 km dziļumam un zem ūdens vidēji pavada 30-45 minūtes, lai gan ilgākais uzņemtais laiks ir 85 minūtes. Tā kā knābjvaļi pamatā dzīvo atklātā jūrā, izvēloties vietas, kas nav seklākas par 300 metriem un lielāko dzīves daļu pavada atrodoties zem ūdens, to izpētes iespējas ir ierobežotas un par daudzām sugām zināms pavisam maz.
Knābjvaļi dzīvo dziļos ūdeņos un ļoti reti redzami pie ūdens virsmas (šie vaļi elpo kā visi citi normāli vaļi). Par šiem dzīvniekiem informāciju galvenokārt iegūst, pētot mirušos dzīvniekus, kas tiek izskaloti krastā.

Izrādot cieņu mītiskiem radījumiem, viena no knābvaļu sugām ir nodēvēta par zipiusu. Knābjvaļi ieņem otro vietu šajā topā, jo tie ir diezgan mītiski vēl joprojām, ņemot vērā, ka par tiem to dabiskajā vidē nekas daudz nav zināms un atradumi ir ļoti reti.

      Lāpstzobu knābjvalis. Mesoplodon traversii. Pats retākais jūras zīdītājs un valis pasaulē.
      Greja knābjvaļis. Mesoplodon grayi. Viens no vispazīstamākajiem ģints pārstāvjiem

Saites.
Vaļu kārta.