Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lāpstzobu knābjvalis

Mesoplodon traversii. Nosaukts skvaira Henrija Traversa (Henry H.Travers) vārdā, kurš atrada pirmo šī vaļa apakšžokli Četema salā.
Retākais jūras zīdītājs pasaulē, pieder vaļiem. 

Izpēte. Pirmo M.traversii skeleta daļu - pieauguša tēviņa apakšžokli ar izteiksmīgo lāpstveida zobu un izaugumu (dentiklu) tā augšdaļā - atrada jau 1872.gadā, izskalotu Četema salā uz dienvidaustrumiem no Jaunzēlandes.
XX gadsimtā uzgāja arī divus galvaskausus bez apakšžokļiem - vienu 1950.gadā Vaita salā netālu no Opapes, bet otru 1986.gadā Čīlei piederošajā Robinsona Krūzo salā. Iesākumā uzskatīja, ka tie nākuši no atšķirīgām knābjvaļu sugām un, tikai izdarot paraugu DNS analīzes, noteica, ka gan Četemas žoklis, gan abi minētie galvaskausi pieder M.traversii.
Iegūtos rezultātus publicēja 2002.gadā. Līdz ar to zinātnieku rīcībā beidzot bija pilnībā nokomplektēts M.traversii galvaskauss, aptuveni noskaidrots iespējamais izplatības areāls, taču par pārējā ķermeņa bioloģiju nekas nebija zināms. Vadoties pēc galvaskausa izmēra, noteica, ka pieauguša M.traversii garumam vajadzētu būt 5-5,5 m robežās. 140 gadu laikā, kopš skvairs Henrijs Treverss atrada pirmo apakšžokli, zoologiem nebija izdevies ieraudzīt kādu dzīvu lāpstzobu knābjvali vai atrast identificējamas visa ķermeņa paliekas.
Divus lāpstzobu knābjvaļus 2010.gada decembrī atrada netālu no Opapes, Ziemeļu salas ziemeļu piekrastē Jaunzēlandē. To ķermeņi pirms aprakšanas tika fotografēti, mērīti un no tiem paņēma audu paraugus.

Žurnāla "Current Biology" 2012.gada 6.novembra numurā  publicēts uz vāka, kas ir pirmā tāda vaļa fotogrāfija pasaulē. Jaunzēlandes zinātnieki te publicējuši pirmo lāpstzobu knābjvaļa aprakstu. 

Saites.
Knābjvaļu dzimta.