Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zinovjevs, Grigorijs (1883.-1936.g.)

Krieviski - Григорий Зиновьев, īstajā žīdu vārdā - Ovsejs Heršens Radomisļskis (Евсей-Гершен Радомысльский).
Viens no lielinieku Oktobra apvērsuma līderiem.

Radniecība. Sieva - Slata Radomiļska.

Dzīvesgājums. 1936.gadā arestēts tā saucamās "Pretpadomju troskistu-zinovjeviešu centra" politiskās lietas ietvaros. Tika uzskatīts par vienu no "apvienotās opozīcijas" līderiem un nošauts naktī uz 26.augustu. Augstākās tiesas Kara kolēģijas ēkā.

Zinovjeva nāve. Viņa pēdējās stundas bijušas kaunpilnas, jo pats, kas cilvēkus sūtījis uz nāvessodiem un ieguvis "terora tēva" iesauku, saviem bendēm lūdzās apžēloties. Čekistu priekšā metās četrrāpus, bučoja tiem zābakus, līdz pēdējam cerot lauzt liktenīgo lēmumu. Vēsturnieka Saimona Sebag-Montefiora  grāmatā "Staļins: Sarkanā monarha galms" tiek attēlota Zinovjeva frāze: "Dieva dēļ, piezvaniet Josifam Visarionovičam! Josifs Visarionovičs apsolīja mums saglabāt dzīvību!" Kad Zinovjevs esot sapratis, ka visi viņa pūliņi ir velti, tad ticis burtiski paralizēts no bailēm, par ko viņa bēdubrālis Kameņevs viņam pārmetis: "Pārstājiet, Grigorij, nomirsim ar cieņu!" 
Zinovjevu nogalināja atsevišķā kamerā, kur NKVD leitnants iešāva viņam lodi pakausī. Staļins, protams, personīgi nebija klāt Zinovjeva nāvessodā, taču uzjautrinājās par viņa uzvedību. Visu nošaušanas ainu "personās" pārspēlēja viņa apsargs Kārlis Paukers (Карл Паукер). Apsargs droši vien pats no sevis ainai pievienoja jūdu lūgšanas vārdus, kurus it kā esot čukstējis ateists Zinovjevs: "Dzirdi jel, Izraēl! Kungs Dievs mūsu, Kungs ir vienots!"