Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zilaļģes, cianobaktērijas

Cits nosaukums - cianobaktērijas.

Tās bagātināja Zemes atmosfēru ar brīvo skābekli pirms apmēram 2,4 miljardiem gadu un deva sākumu eikariotu plastīdām.

Cianobaktērijas, plašākai sabiedrībai pazīstamas ar zilaļģu vārdu, ir pasaules jūrās un saldūdens tilpnēs sastopami mikroorganismi, kas spēlē nozīmīgu lomu slāpekļa ciklā, pārveidojot atmosfērā esošo gāzveida slāpekli, augu barībai piemērotās amonija vai nitrātu formās. Daudzas to sugas ir potenciāli toksiskas un masveidā savairojoties kādā no peldvietām, cianobaktērijas var radīt apdraudējumu gan neapdomīgiem atpūtniekiem, gan pastāvīgiem šo ūdenstilpņu iemītniekiem. Tomēr izrādās, ka zilaļģes var būt noderīgas ne tikai kā organiskā slāpekļa piesaistītājas, bet arī kā lētas un videi draudzīgas enerģijas avots - Arizonas (ASV) Valsts universitātes pētnieki Xinyao Liu un Roja Kērtisa vadībā modificējuši cianobaktērijas, panākot, ka mikroorganismi burtiski izdala degvielu no saviem ķermeņiem.

Plaši izplatīta ir zilaļģu ģints Microcystis, kas mitinās saldūdenī (ezeros, mākslīgās ūdenstilpnēs). Microcystis ģintī ietilpst arī kaitīgā Microcystis aeruginosa, kas bieži vien izraisa tā dēvēto “ūdens ziedēšanu.”

Ļoti labi saglabājušās 540 miljonu gadu vecas cianobaktērijas iežos no Hopsugulas Mongolijā. Līdz mūsdienām brīnišķīgi saglabājas šo organismu radītās organiskās vielas.

Nospiedums civilizācijā.
Pateicoties zilaļģu radītajai sarkanai krāsai, savu nosaukumu ieguvusi Sarkanā jūra.

Raksti.
Zilaļģes veiksmīgi pielāgojas klimata pārmaiņām: nopietns drauds ūdens kvalitātei un videi.
No modificētām cianobaktērijām ražos biodegvielu.

Saites.
Aļģes.