Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Azenkūras kauja (1415.g.)

Kauja pie Azenkūras pilsētas Simtgadu kara laikā, kurā

Indriķis negribēja cīnīties, jo saprata, ka ir mazākumā. Franči turpretim alka kaujas un gaidīja uzvaru.

Kaujas gaita. 1415.gadā nakts no 24. uz 25.oktobri bija stipri lietaina, takas un lauki naktsd laikā bija pārvērtušies dubļu lāmās.
Saulei austot kļuva skaidrs, ka šaurā platība starp diviem mežiem mazināja franču skaitliskā pārākuma efektu.
Pagāja trīs stundas, kuru laikā franči tā arī nesadūšojās uzbrukt. Tie gaidīja papildspēkus,taču varbūt tos atturēja pienākusī ziņa par sakāvi pie Kresī.
Tad pirmo soli riskēja spert Indriķis V un devās uz priekšu mežu starpā savu loka šāvēju šautās bultas attālumā. Tādejādi angļi nonāca jaunās aizsargpozīcijās, locinieki savas pozīcijas nostiprināja ar pīķiem. To paveikuši, viņi izšāva bultu aizsargzalvi no saviem garajiem angļu lokiem. Angļu lokšāvēju apdraudēta franču kavalērija sāka visai dezorganizētu uzbrukumu angļu pozīcijām, aiz tiem sekoja pirmā kājnieku līnija. Lokšāvēju izretināta franču kavalērija nespēja pārraut angļu aizsardzību un atkāpāscaur savai kājnieku līnijai.
Franču kājnieki, virzoties cauri pašu kavalērijas sajauktajiem dubļiem krita nogurumā un arī tika krietni izretināta no angļu lokšāvējiem. Tomēr angļu pozīcijas tie sasniedza un pat spēja tos mazliet atspiest. Tomēr angļi konstanti visu laiku spēja nodarīt frančiem palielus zaudējumus, jo franči nekādi nespēja izmantot savu skaitlisko pārākumu apvidus īpatnību dēļ. Pēc tam angļu lokšāvēji bija iztērējuši bultas, tie tvēra zobenus un citus tuvcīņas ieročus, sāka uzbrukt franču flangiem. Cīņā devās arī otrā franču kājnieku līnija. Pašā cīņas karstumātika nogalināts d'Albrē, vēstures avoti norāda, ka ļoti aktīvi darbojās Indriķis V.
zveicis divas pirmās franču līnijas, Henrijs palika uzmanīgs, jo trešā līnija, kuru vadīja grāfi Dammartīns un Fokonbergs, palika esam draudīgs spēks. Vienīgais franču panākums bija tad, kad Izembārs d'Azinkūrs nelielu vienību izveda reidā pa angļu aizmuguri uz vezumniekiem. Tas piespieda Indriķi V dot pavēli par vairumu saūstīto franču nogalināšanu, lai neļautu tiem uzbrukt kaujas atjaunošanās gadījumā.
Franči, novērtējot jau nodarītos lielos zaudējumus, pameta kaujas lauku.

Kaujas rezultāti. Zaudējumi precīzi nav zināmi, lai gan daudzi vēsturnieki uzskata ka franči zaudējuši no 7-10 tūkstošiem kareivju, bet vēl 1500 aristokrāti tika sagūstīti.
Tie uzskatīts,ka angļi zaudēja līdz 500 cilvēkiem.

Kaujas nozīme. Indriķis ieradās Kalē ostā 29.oktobrī, Anglijā atgriezās novembrī un viņu sagaidīja kā varoni. IndriķisV bija nodarījis milzu zaudējumus franču aristokrātijas rindās, kas atviegloja viņa tālāku darbību. 1420.gadāviņš noslēdza Trojas līgumu, kurā bija nosaukts par reģentu un Francijas troņa mantinieku.

Saites.
Simtgadu karš (1337.-1453.g.).
Kauju saraksts.