Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Absolūtisms

Absolutus - "neatkarīgs," "neierobežots" (latīņu val.).

Neierobežota monarhija, parasti feodālisma pēdējā stadija, kurā likumdošanas vara un izpildvara pieder tikai monarham.

Monarhs valda ar plaša ierēdņu aparāta palīdzību, viņam pakļauta pastāvīgā armija, policija, tiesa, finanses.

Absolūtisms radās Rietumeiropā XV gs. beigās, kad sāka irt feodālisms un veidoties kapitālisms. Absolūtisms nodrošināja muižniecībai valdošās šķiras lomu, kā arī apmierināja buržuāzijas vajadzības - realizēja aktīvu merkantīlismu un ekspansionistisku ārpolitiku. Absolūtisma uzplaukuma posms bija XVI un XVII gs. Šai laikā aktivizējās tautas masu kustība par sava ekonomiskā un tiesiskā stāvokļa uzlabošanu, bet ar valsts aparāta palīdzību tika apspiesta.

Sākotnējā posmā (Francijā līdz XVII gs. vidum) absolūtismam bija vēsturiski progresīva loma. Tas objektīvi sekmēja nacionālu, ekonomiski un politiski vienotu valstu rašanos un kapitālistisko ražošanas attiecību izveidošanos. Absolūtisma īpatnības dažādās valstīs bija atkarīgas no muižniecības un buržuāzijas spēku attiecībām. XVIII gadsimtam bija raksturīga apgaismotā absolūtisma forma. 

Nostiprinoties kapitālistiskajām attiecībām, absolūtisms kļuva par šķērsli tālākai kapitālisma un sabiedrības attīstībai. Buržuāziskās revolūcijas (Anglijā XVII gs., Francijā XVIII gs.) gāza absolūtismu. Radās konstitucionālā monarhija (Anglijā) vai buržuāziskā republika (Francijā).

Krievijā absolūtisms veidojās no XVII gs. 2.puses līdz XVIII gs. 1.ceturksnim, kad radās birokrātisks centralizēts valsts aparāts, regulāra armija, policija, baznīca tika pakļauta valstij. Absolūtisma īpatnības Krievijā - dzimtbūšanas saglabāšana, lēni kapitālistiskās attīstības tempi, līdz ar to politiski un ekonomiski spēcīga muižniecība un vāja buržuāzija. Pāreja uz buržuāzisko monarhiju Krievijā notika tikai XIX gs. beigās - XX gs. sākumā. To sekmēja zemnieku brīvlaišana (1861.g.), tiesu, militārā u.c. reformas, 1905.-1907.gados veiktā Stolipina agrārreforma, Valsts domes izveidošana. Absolūtismu Krievijā likvidēja Februāra revolūcija.

Mūsdienās absolūtisms saglabājies dažās Āzijas valstīs - Saūda Arābijā, Katarā, Omānā.