Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Asīriešu armija

Ilgstošie kari izsmēla valsts spēkus un samazināja brīvo pilsoņu īpatsvaru Asīrijā. Lai skaitliski papildinātu karaspēku, asīriešu ķēniņi bija spiesti veikt pasākumus mazo zemnieku slāņa nostiprināšanai. Turpinot Babilonijas ķēniņu politiku, arī asīriešu ķēniņi piešķīra zemes gabalus brīvajiem ļaudīm, par to uzliekot viņiem pienākumu dienēt karaspēkā. Šos militāros kolonistus parasti izmitināja pie valsts ārējām robežām. Karavīri-kolonisti atradās ķēniņa aizbildniecībā, un to zemes īpašumi nebija atsavināmi.



Ķēniņu Tiglatpalasāra III un Sargona (VIII gs.pmē.) valdīšanu laikā tika veikta militārā reforma, valsts aparāts tika pielāgots militārajām vajadzībām. Asīriešu karaspēks papildinājās ar kareivjiem no brīvo cilvēku vidus. karaspēka sastāvā bija arī vienības, ko komplektēja no pakļauto tautu pārstāvjiem. Pastāvīgi esošais karaspēks tika izmantots iedzīvotāju dumpju apspiešanai.

Armijas uzbūve. Galveno armijas spēku sastādīja kājnieki: loka šāvēji, vairognesēji, pīķneši un drotiku metēji. Uz 200 kājniekiem karaspēkā bija ap 10 kavalēristiem un vieni kaujas rati. Pirmo reizi Asīrijas armijā parādījās tādas kā inženieru tehniskā karaspēka vienības, kuru uzdevumos bija ceļu un apmetņu ierīkošana, tiltu būvēšana. Asīrieši prata būvēt ar augstām sienām un torņiem nocietinātas cietokšņa tipa karaspēka apmetnes. Asīriešu cietokšņi parasti bija nocietināti ar vairākām torņu aizsargsienu rindām, kas sniedza iespēju uzbrūkošo ienaidnieku apšaudīt no flangiem. 

Taktika. Aplenkuma laikā asīriešu karaspēks aplenkto cietoksni apjoza ar valni, grāvi un platformu, uz kuras uzstādīja aplenkuma mašīnas - senākās sienu graujamās iekārtas ar sitošo baļķi, kurš bija iekārts ķēdēs un gals bija metālā kalts.
Asīriešu armijas taktikā ietilpa frontālie un flangu uzbrukumi, kā arī šo abu uzbrukuma veidu kombinācijas, uzbrūkot plašā frontē. Bieži tika veikti nakts uzbrukumi. Asīriešu karaspēks parasti centās pilnīgi iznīcināt pretinieka kaujas spēkus, enerģiski un neatlaidīgi vajājot sakauto ienaidnieku.
Savas jūras flotes gan Asīrijai praktiski nebija, un nepieciešamības gadījumā asīrieši izmantoja pakļauto zemju kuģus, piemēram, feniķiešu. 

Bruņojums. Pirmie antīkajā pasaulē ieviesa armijā dzelzs ieročus, tā kļūdami tehniki pārāki pār saviem pretiniekiem. Bija uzlabotas bruņucepures.

Raksti.
Pētījums: jau seno asīriešu karavīri cieta no posttraumātiskā stresa sindroma.

Saites.
Asīrijas valsts (III g.tk.pmē. beigas - 605.g.pmē.).