Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aduvas kauja (1896.g.)

Kauja pie Advas starp itāļu un etiopu spēkiem notika 1896.gada 1.martā un bija izšķiroša pirmajā itāļu-etiopu karā (1895.-1896.g.). 

Politiskā un militārā situācija pirms kaujas. Lai paplašinātu savu koloniālo impēriju Āfrikā, Itālija 1895.gadā okupēja neatkarīgo Etiopiju. Eritrejas gubernators ģenerālis Oreste Baratieri vadīja, ka Itālijas spēki iekļūst dziļi Etiopijā, pirms tie bija spiesti atgriezties pie attaisnotām pozīcijām Tigrajas pierobežā.

Itāļu komandieri
Ģenerālis Oreste Baratieri
17 700 vīrieši
56 ieroči
Etiopijas komandieri
Imperators Menelik II
apm. 110 000 vīriešu
Aduvas kaujas pārskats
 

Barītieri, ieejot Sauria ar 20 000 vīriešiem, cerēja sagrābt imperatora Menelik II armiju, uzbrūkot viņa pozīcijai. Šādā cīņā Itālijas armijas tehnoloģisko pārākumu šautenēs un artilērijā vislabāk varētu izmantot pret imperatora lielāko spēku.

Virzoties uz Aduvu ar apmēram 110 000 vīriešiem (82 000 m / šautenēm, 20 000 w / šķēpām, 8000 kavalēriju), Menelik atteicās tikt piespiests uzbrukt Baratieri līnijām. Abi spēki palika spēkā līdz 1896. gada februārim, jo ​​viņu piegādes situācija strauji pasliktinājās. Romas valdības pakļautais lēmums rīkoties, Baratieri 29. Februārī sauca par kara padomi. Kamēr Baratieri sākotnēji aizstāvēja atgriešanos Asmārā, viņa komandieri vispārēji aicināja uzbrukumu Etiopijas nometnei. Pēc kāda vafeļa Baratieri piekrita viņu lūgumam un sāka gatavoties uzbrukumam.

Nezināms itāliešiem, Menlikas ēdiena stāvoklis bija tikpat smieklīgs, un imperators apsver iespēju atkāpties, pirms viņa armija sāka izkausēt.

Baritjeri plānojās no 1. marta plkst. 2:30 uzbrukt Brigādes ģenerāļu Matteo Albertona brigādes (pa kreisi), Giuseppe Arimondi (centrā) un Vittorio Dabormida (pa labi), lai dotos uz augstu virsotni, apskatot Menlikas nometni pie Aduvas. Pēc tam, kad vietā, viņa vīrieši cīnītos ar aizsardzības cīņu, izmantojot reljefu viņu labā.

Brigādes ģenerāļa Giuseppe Ellena brigāde arī veicinātu, bet paliktu rezervē.

Īsi pēc tam, kad sākās itāļu avīze, problēmas sāka veidoties kā neprecīzas kartes, un ārkārtīgi nelabvēlīgā reljefa dēļ Baratieri karaspēks zaudēja un dezorientēja. Kamēr Dabormida vīrieši uzstāja uz priekšu, daļa no Albertona brigādes saplīsa ar Arimondi vīriešiem pēc tam, kad kolonnas sadūrās tumsā. Sekojošais apjukums nebija sakārtots līdz apmēram 4:00. Spiežot, Albertona sasniedza to, kas, pēc viņa domām, bija viņa mērķis - Kidane Meretas kalns. Apstājoties, viņu vietējais ceļvedis informēja, ka Kidane Meret faktiski vēl bija 4,5 jūdzes uz priekšu.

Turpinot savu gājienu, Albertona Askari (vietējie karaspēki) pārcēlās apmēram 2,5 jūdzes, pirms saskārās Etiopijas līnijas. Ceļojot ar rezervi, Baratieri sāka saņemt ziņojumus par cīņu pret saviem kreisajiem spārniem. Lai to atbalstītu, viņš nosūtīja rīkojumus Dabormidai plkst. 7:45, lai virzītu savus vīrus pa kreisi, lai atbalstītu Albertonu un Arimondi. Nezināma iemesla dēļ Dabormida neizdevās izpildīt un viņa komanda dreifēja uz labo pusi, atverot divu jūdžu attālumu Itālijas līnijās. Caur šo plaisu Meneliks uzstāja 30.000 vīru Ras Makonenē.

Cīnoties pret arvien lielāku izredžu skaitu, Albertonas brigāde atkal atlaida daudzas Etiopijas nodevas, nodarot smagus zaudējumus. To izjauca, Menelikam bija plānots atkāpties, bet impreses Taitu un Ras Maneasha pārliecinājās, ka viņu cīņā uzlikt 25 000 cilvēka imperatora sargu. Apstājoties uz priekšu, viņi varēja pārņemt Albertona pozīciju aptuveni plkst. 8:30 un uzņēma itāļu brigadieri. Albertona brigāžu paliekas atgriezās Arimondi stāvoklī pie Bella kalna, divas jūdzes uz aizmuguri.


Tieši sekoja etiopieši, Albertona izdzīvojušie neļāva saviem biedriem atklāt uguni lielos attālumos un drīz Arimondi karaspēks bija cieši saistīts ar ienaidnieku no trim pusēm. Vērojot šo cīņu, Baratieri uzskatīja, ka Dabormida vēl arvien pāriet uz viņu atbalstu. Uzbrukumā viļņos Etiopieši cieta drausmīgus zaudējumus, jo itāļi stingri aizstāvēja savas līnijas.

Apmēram 10:15, Arimondi kreisi sāk sabrukties. Ja neredzat citu iespēju, Baratieri lika atkāpties no Mata Bellah. Neizdevās saglabāt savas līnijas pret ienaidnieku, atkāpšanās ātri kļuva par traumu.

Itālijas labajā pusē dīvainajai Dabormida brigādei tika piesaistīti etiopieši Marijas Šavitas ielejā. Pēc plkst. 14:00, pēc četrām cīņas stundām, Dabormida stundas sagaida nekas no Baratieri, atklāti brīnījās, kas notika ar pārējo armiju. Redzot savu nostāju kā nepieņemamu, Dabormida sāka vadīt kārtīgu, cīnoties, izkāpjot ceļā uz ziemeļiem. Brīnišķīgi atdodot katru zemes pagalmu, viņa vīrieši cīnījās drosmīgi, līdz Ras Mikaille ieradās laukā ar lielu skaitu Oromo kavalērijas. Uzlādējot ar itāļu līnijām, viņi faktiski iznīcināja Dabormida brigādi, nogalinot ģenerāli šajā procesā.

Kaujas rezultāti. Aduvas kauja maksāja Baratieri aptuveni 5216 nogalinātos, 1428 ievainotos un apmēram 2500 noķerti. Starp ieslodzītajiem 800 Tigrēņa Askari tika pakļauti sodam par to, ka viņu labās rokas un kājas palika amputētas par neloģiju. Turklāt vairāk nekā 11 000 šautenes un lielākā daļa itāļu smago iekārtu tika pazaudēti un sagrābti Menelika spēkos. Etiopijas spēki cīņā cieta aptuveni 7000 nogalināto un 10 000 ievainoto. Pēc viņa uzvaras Menelik ievēlēja nevadīt itāļus no Eritrejas, dodot priekšroku ierobežot savas prasības pret negodīgā 1889. gada Wuchale līguma atcelšanu, kuras 17. pants izraisīja konfliktu.

Kaujas nozīme. Advas cīņas rezultātā itāļi uzsāka sarunas ar Meneliku - tika noslēgts Adisabebas miera līgums.
Beidzoties karam, saskaņā ar līgumu Itālija atzina Etiopiju par neatkarīgu valsti un precizēja robežu ar Eritreju.

Nospiedums civilizācijā.
Sv.Jura katedrāle. To uzcēla valdnieks Meneliks II 1896.gadā pēc uzvaras pie Aduvas 1896.gada 1.martā. Tradicionāla koptu baznīca, tagad te atrodas arī muzejs.

Saites.
Itāļu-etiopu kari.
Kauju saraksts.