Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Acteku kalendārs

1.sauleMaktlaktli Atli – „Desmitais ūdens”. Ilga 4008 gadus.Sākās 17 141 gadu pirms leģendas izstāstīšanas spāņiem (tātad ap 15 600.g.pmē.), bet beidzās stipru plūdu rezultātā 13 133 gadus pirms kodeksa sastādīšanas (tātad apm.11600 gadu pmē.). Blondo Milžu ēra, kuri ēda kukurūzu un dzēra ūdeni. Beidzās ar milzu plūdiem – Apačiouatietli, kuri izcēlās pēc ilgām un nepārtrauktām lietavām. Cilvēce izdzīvoja , pateicoties Nenu un Tate. Cilvēki pārvērtās par zivīm.

2.saule - Enekoatla. Zelta laikmeta ēra. Ilga 4010 gadu. To izbeidza Vētraspūķis. Cilvēki pārvērtās mērkaķos. Izglābās tikai viens vīrietis un sieviete, kuri paslēpās aiz klints.

3.sauleTleikijauilo. Rudmataino cilvēku ēra. Ilga 4081gadu. Valdīja Ugunspūķis. Šie ļaudis izdzīvoja pēc 2. ēras kataklizmām un ieradās Jaunajā Pasaulē. Satikās šeit ar milžiem un kļuva par to vergiem.

4.sauleContililika. Melnmataino ļaužu ēra. Sākās 5042 gadi pirms kodeksa sastādīšanas, beigu datums īsti nav zināms. Tad parādījās Ketcalkoatls, tolteki uzcēla Tollanu, ieviesa amatniecību un zinātnes. Pēc 5 gadi parādījās čičimeki (acteki!?).
Šīs ēras beigās pēc katastrofas dievi sapulcējās Teotivakānā ar jautājumu – kas

5.ēra – Acteku ēra. Tagadējā. Sākās 5042 gadu atpakaļ. Simbolizē Saules dievība turpmāk apdzīvos Zemi? ( „Rokraksts 1558”).Tonatiu. Acteku avotos nav atrastas ziņas par to, cik ilgi turpināsies šī ēra, taču tādas ziņas ir maiju avotos – 13 baktunu (1 872 000 dienu) no nulles punkta, tātad 5200 gadu un beigsies 2087.gadā. Citi avoti uzrāda 2012.gada 23.decembri. Zemi skars lielas pārmaiņas, cilvēki iešot bojā.

P.S. Datējumi pēc Vatikāna Latīņu kodeksa 3738. Runa iet par 17 141 gadu ilgu posmu, pirms leģendu pierakstīšanas.

Acteku kalendāru atradumi.
Kortesa uz Spāniju nosūtītais. 1519.gada 9.decembrī te ieradās pirmais kuģis ar acteku dārgumiem, ko Kortess sūtīja karalim Kārlim V no Amerikas. Ar to ieradās arī 4 neparasti saģērbti totonaki, acteku kalendāra zelta plātne, acteku grāmatas u.d.c. Kalendāra zelta ripa bija 2 m diametrā un "četru reālu" biezumā.

Atrasts  Lielā Teokalli izrakumos Mehikā. Lielais akmens disks – Saules akmens - ar kalendāru tika atrasts Lielā teokalli izrakumos Mehikā. Tas pagatavots no bazalta bluķa 1479.gadā un atspoguļo nedaudz citu informāciju.
1.iekšējais aplis – 20 simboli, kuri apzīmē acteku mēneša dienas.
4 taisnstūra paneļi – novietoti apkārt centrālajiem 20 simboliem. Domā, ka tie simbolizē 4 pagājušās „saules”ar viņu noslēdzošajām katastrofām. Šeit saduras dažādi mīti un īstas skaidrības nav, tādēļ arī izskaidrojumi ir hipotēžu līmenī.

Lielās katedrāles būves laikā. 1790.gadā, rokot pamatus lielajai katedrālei Mehikā, atrada akmens ripuli ar acteku kalendāru. Tas bija gatavots no monolīta vulkāniskā trahīta gabala. 18 pēdas diametrā. Centrā attēlots saules dievs Tonatiu. Pa ārējo apli iegravētas acteku kalendāro dienu zīmes. Tolaik senie indiāņu artefakti jau bija cieņā - akmens kalendārs netika iznīcināts, bet gan ielikts muzejā. Šodien to var aplūkor Mehikas Antropoloģiskajā muzejā. Bija doma, ka šis acteku kalendārs varētu būt kā tāds Amerikas "Rozetas akmens," nezinām, vai kas tāds ir piepildījies.

1. Oselotonatija – visvecākais laikmets. Šai laikā dzīvojuši milži, kuriem uzbrukuši jaguāri un tos aprijuši.
2. Enekoatls – valdīja čūska, gaisa dievība. Gandrīz visus cilvēkus iznīcinājušas viesuļvētras, bet izdzīvojušie pārvērtušies par mērkaķiem.
3. Valdīja lietus un debess uguns dievība. Cilvēkus iznīcinājušas lietus gāzes un vulkānu lavas izvirdumi, viņi pārvērtušies par putniem.
4. Koča – valdīja lietus dieve. Sākušās milzīgas lietavas un plūdi. Dzīvi palikušie cilvēki pārvērtušies par zivīm.

Actekiem, tāpat kā colkīns maijiem ir 260 dienu kalendārs – tonalamatls.

Acteku kalendārs Burboņu kodeksā. Katra lapa attēlo vienu 13 dienu ilgu "nedēļu" (trecena). 20 šādas nedēļas kopā veido vienu 260 dienu augurālo ciklu, kas 52 gadu ilgā periodā tiek aplūkots, ņemot vērā arī solāro gadu un Venēras cikla sakarības. Skaitlis 13, iespējams, ir saistīts ar aptuveno lunāciju skaitu solārajā gadā, līdz ar to periodā iekļaujot arī Mēness ciklus. 52 dalot ar 4, iegūstam 13: tādējādi katrs no 13 [acteku "nedēļas"] dienu simboliem, kā arī 4 gadu simboli ir saistīti gan ar vienu no četriem sakrālajiem debespušu virzieniem, gan ar Saules, Mēness un Venēras cikliem, kas visi kopā nosaka katras konkrētās dienas iezīmes. Katra kalendāra diena ir attēlota ar savu īpašo attēlu, skaitli, kā arī ietver citus zīlēšanā un ceremonijās izmantotus simbolus. Iepriekš minētajos, lielajos, visās zīlēšanas kalendāra lappusēs esošajos attēlos, savukārt, atveidota katru "nedēļu" pārvaldošā dievība, kurai nereti līdzās atrodas vēl kāds dievs, kas ar savām īpašībām ietekmē primārās figūras nozīmi.
Grāmatas otrajā daļā ir attēlotas gadu [pirmo dienu] zīmes un to saistība ar "Deviņiem nakts kungiem" (dievības, kas pēc acteku priekšstatiem atbild par debesu ķermeņu kustību - red.). Tās izmantojot priesteris jebkuru 260 dienu periodu var saskaņot ar 52 gadu laika ciklu jeb acteku "gadsimtu."

Un pienāca 2012.gada decembris un Zemei tuvojās asteroīds un visi bija panikā, jo domāja, ka pasaules gals klāt. Un nokrita asteroīds Dienvidamerikā, taisni uz acteku senā akmens kalendāra, kurš beidzās 2012.gada decembrī un bija triecienvilnis, putekļi un dūmi... Un izklīda dūmi un putekļi un redzēja cilvēki, ka no debesīm ir nokritis jauns acteku kalendārs līdz 32118.gadam. Un blakus gulēja otrs akmens, mazāks, un uz tā bija rakstīts: "Nākamais kalendārs tiks Jums atsūtīts vecā kalendāra beigu datumā. Paldies, ka izmantojat mūsu akmens kalendārus!" 

Saites.
Acteki.