Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Argusa sapnis, īru leģenda

Šai īru leģendā stāstīts par galveno varoni Angusu, kas sapnī redzējis skaistu meiteni un tajā iemīlējies. Nākamajā dienā viņš neko nav ēdis, bet nākamajā naktī tas atkal sapnī redzēja to pašu meiteni – šoreiz tā spēlēja uz arfas un dziedāja. Pamodies Anguss atkal atteicās no ēdiena un tā tas turpinājās veselu gadu. Ilgu laiku viņš neko nestāstīja tuviniekiem, kamēr tomēr atklājās mātei Boannai. Tā palūdza Rudo Bodbu – jauno Danu cilts ķēniņu, doties skaistās meitenes meklējumos.
Pēc ilgiem meklējumiem Rudais Bodbs noskaidroja, ka tā ir Hēra – Etala Anubala meita, kuru valsts atrodas Uamanas apkaimē Konnahtā.
Tad Dagda (Agnusa tēvs) nosūtīja turp Rudo Bodbu, lai tas pierunātu Etalu Anubalu izdot savu meitu pie viņa dēla par sievu. Konahtas ķēniņš atbildēja, ka tas nav iespējams, jo katra gada beigās tā pārvēršoties par gulbi. Samaina dienā (1.novembris – ķeltu jaunais gads) Drakona rīkles ezerā viņa trijreiz pa 50 draudzeņu ielenkumā pārvērtīsies par gulbi un tādā izskatā paliks visu gadu. Anubals paskaidroja, ka vienīgā iespēja Angusam ir pašam meiteni uzmeklēt un pierunāt to kļūt par viņa sievu.
Anguss devās uz ezeru, kur pazina iemīļoto pēc zelta ķēdes ap kaklu, citas draudzenes bija pa pāriem sakaltas kopā ar sudraba ķēdēm. Hēra bija ar mieru precēties ar Angusu. Ar burvju vārdu palīdzīvu meitene pārvērta arī Angusu par gulbi. Viņi, trijas reizes aplidojuši ezeru, devās uz Angusa brug (Ņūgrendžas kompleksu), kur laimīgi nodzīvoja līdz mūža beigām.
Stāsta, ka gulbju pāra dziedājums iemidzinājis klausītājus 3 dienu ciešā miegā.
Skotijas rietumu salu iedzīvotāji uzskatīja Braidu par Angusa sievu.

Saites:
Īri.