Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Andreja sala

Neliela sala Gambijas teritorijā, Gambijas upē. Kādreizējā Kurzemes hercogistes pirmā kolonija, nosaukta apustuļa Andreja vārdā.

Apraksts. Šo salu hercogs Jēkabs nopirka no vietējā Kombo karaļa.
Pēc XVII gs. plāniem tā bijusi daudz lielāka. No noskalošanas salu aizsargā lielo baobabu saknes un varbūt arī Jēkaba forta pamati.
Pirmais latvietis, kas pēc ilgiem laikiem atkal še nonāca, bija slavenais latviešu lidotājs un dēkainis Herberts Cukurs sava slavenā lidojuma uz Gambiju rezultātā 1934.gada 21.novembrī un pavadīja nakti. Viņš to apraksta:
"Pēc 2 1/2 stundām, noguruši un slapji, sasniedzam Andrejsalu. Atkal viens kurzemnieks, gandriz pēc 300 gadiem izkāpj krastā.
Noņemu cepuri un klusi lūkojos melni pelēkos mūros un drupās. no zāles man pretim raugās kurzemnieku lielgabalu stobri.
Grūti izteikt tās jūtas, kas manī plosās, apskatot vecās Jēkabforta drupas, vecos kurzemnieku lielgabalus. es klusi stāvu un nogrimstu pagātnē. Tajā tālā pagātnē, kad šeit vēl skanēja kurzemnieku balsis, latvju valoda un latvju dziesmas. 1661.gada martā tās šeit atskanēja pēdējo reizi."
Un vēl: "Ilgi klaiņāju pa Andrejsalu. Gambijas straume noskalojusi Andrejsalu uz pusi mazāku nekā tas atzīmēts plānā. Ja nebūtu forta mūŗu, tad varbūt salas vairs nebūtu. Straume jau stipri saārdījusi arī mūŗus. No stūŗa torņiem palikuši tikai pamati, tāpat kā no mūŗiem. Tikai centrālo ēku sienas uzglabājušās vēl diezgan labi.
Forta sargi - Kurzemes lielgabali, vēl stāv savās vietās: 4 cietokšņa lielgabali, vismaz 20 mārciņu lodēm, un 4 mazāki, it kā kuģu lielgabali. Tādi atzīmēti arī uz Jēkabforta plāna. turklāt uz visiem anglu lielgabaliem izlieta karaļa kroņa zīmotne, bet uz šiem lielgabaliem to nav. Arī lējums pavisam cits. Mazie lielgabali uzglabājušies labi, bet lielākos stipri sagrauzis laika zobs. visus šos vecos kurzemniekus nofotografēju, lai vismaz tādā veidā pārvestu mājā.
No 17.gadsimteņa plānā atzīmētiem baobabiem tagad izaugusi vesela birzīte, vismaz 30 koki. Bet abi vecie senči vēl stāv un to resnie stumbri stipri atšķiras no viņu pēcnācējiem. Uz salas aug tikai baobabi. Mūŗi un pārējā zeme pieaugusi ar cilvēka auguma zāli, pa kuŗu skraida mazi dzīvnieciņi un lodā čūskas. koku zaros un mūŗos saauduši savus tīklus mlzu zirnekļi, 3 līdz 4 collas gaŗi. Kad es eju tur cauri, man pa priekšu iet melnie ar lieliem kokiem un iztīra ceļu. Riebīgie kukaiņi!
No ēkām palikušas tikai drupas. Starp tām uzgāju kādu velvi, kas vēl pilnīgi vesela. Ēkas vidū ir paaugstinājumi, kas apbērti ar nogruvušiem mūŗa gabaliem. Man ir pārliecība, ka zem tiem jābūt kādām nesagruvušām telpām. Ja būtu līdzekļi un atļauja, mēģinātu velves atrakt. Varbūt tur atrastu kaut ko, kas liecinātu par tiem laikiem, kad še valdīja kurzemnieki.
beidzot man tomēr jāšķiras no šīs zemes. gribu paņemt kaut ko līdz no šejienes. Iesmeļu pudelē Gambijas ūdeni un biskvītu kastiņā iegrābju oļus un smiltis. Šo dārgo mantu vedīšu uz dzimteni."

Aplūkojamie objekti.
Jēkaba forts. Fort James. Kurzemes hercogistes pirmā kolonija 1651.gadā. Krastmalā pistātnē vēl joprojām atrodas četri kurzemnieku dižgabali. 1664.gadā koloniju pārņēma angļi, un par to liecina Anglijas karaļa kroņa zīmotne uz lielgabala.

Jufureh ciems. Tas ieguva pasaules slavu kā verga Kunta Kinte, slavenā amerikāņu dižpārdokļa "Saknes" (Roots) prototipa, dzimtais ciems.

Saites.
Gambija.
Kurzemes hercogiste (1562.-1795.g.).
Herberts Cukurs.