Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ararats, Ararata kalni

Kalnu grēda tagadējo Armēnijas, Turcijas un Irānas robežu krustpunkta tuvumā - 16 km no Irānas robežas un 32 km no Armēnijas robežas. Ararata kalns ir sastāvošs no divām virsotnēm - Lielā Ararata (turciski - Būyūk Aģri, 5165 vai 5137 m), kas ir augstākais kalns Turcijā un Mazā Ararata (turciski - Kūčūk Aģri, 3625 vai apmēram 3895 m).

Ararats - Armēnijas simbols. Kalns ir tik iespaidīgs, ka tā sniegoto cepuri var redzēt gan no Armēnijas galvaspilsētas Erevānas, gan arī no daudz attālākiem Armēnijas nostūriem. Tādejādi Ararats attēlots Armēnijas ģērbonī.

Armēņi šos kalnus sauc par "Pats lielākais" (Masis), turki - "Līkais kalns" vai "Sāpju kalns" (Agridag), persieši - "Noāsa kalns" (Kuhi Nuh), bet arābi - par "Arāja kalnu" (Džabal al Haret).

Ģeoloģija. Ararata kalni ir divi izdzisuši vulkāni ar kopā saplūdušām pamatnēm. Abi ir kā lieli kupoli, kas paceļas virs apkārtnes. Atrodas starp Vana un Sevana ezeriem. Sniegotas virsotnes. Apkārt abām virsotnēm atrodas ap 30 ledājiem.

Vēsture. Pēc armēņu leģendas šis kalns un viņa māsa Aragacas kalns esot sastrīdējušies. Tos samierināt esot mēģinājis Marutasaras kalns, bet, kad tas nav izdevies, kalns abus nolādējis, un tie uz mūžu palikuši šķirti.
Pasaules slavu Ararats ieguvis pateicoties Bībeles leģendai, kas vēsta, ka te pēc Lielajiem plūdiem piestājis Noāsa šķirsts.
Lai gan tā vēsturiski sanācis, ka Lielais Ararats šodien atrodas Turcijas teritorijā, armēņi tomēr to uzskata par vienu no Armēnijas simboliem. Tas attēlots Armēnijas ģērbonī.

Uzkāpšana. Ilgu laiku uziešana kalnā tikusi liegta, jo tā bija slepena militāra zona. Tagad tas ir iespējams, taču jākārto nopietna atļauja caur turku ceļojuma aģentūru. Ararata kalna dienvidu pusē atrodas Eli ciematiņš, kas izmantojams kā bāze kāpienam kalnā.

Mistiskais Ararats. Neparasto parādību pētniekiem pazīstams pēc tā, ka vairākkārt apgalvota leģendārā Noāsa šķirsta atrašanās uz tā. Jau Bībeles Vecajā derībā minēts, ka šķirsts piestājis pie Ararata kalna pēc Grēku plūdu ūdeņu krišanās. Dažādos laikos rīkots milzum daudz ekspedīciju Šķirsta atrašanai, taču rezultāti tā arī nav tikuši sasniegti. Šī problemātika aplūkota šķirklī Noāsa šķirsts Ararata kalnā

Al-Džudi. Kalns Ararata masīvā, pie kura, pēc Korāna, piestājis Noāsa šķirsts , beidzoties Lielajiem Plūdiem.

Kalni ar tādu pašu nosaukumu atrodas vēl arī citur Krasnodaras novadā, Piejūras novadā, Mazais Ararats ir Volgogradas apgabalā un Irkutskas apgabalā. 

Saites.
Turcija.
Armēņi.
Noāsa šķirsts.