Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Astrosocioloģiskais paradokss

Tā saucamais "lielais klusums," "Visuma klusēšana," "kosmosa klusēšana."

Pasaulē jau no XX gs. 60.gadiem notiek ĀC meklēšana, šī programma ieguvusi SETI nosaukumu. programmā iesaistīti miljoniem brīvprātīgo, kas ar tīmeklī izplatītām aprēķinu sistēmām palīdz Visuma radinovērošanā iegūto datu apstrādē un atšifrēšanā. Savukārt, šie dati tiek iegūti plašā spektrā ar Aresibas radioteleskopu - vienu no pašiem lielākajiem redioteleskopiem pasaulē.

Tomēr līdz pat šim brīdim nav izdevies konstatēt signālus, kas būtu uzskatāmi par saprātīgas civilizācijas raidītiem. Lieta tā, ka jebkuras civilizācijas darbības rezultātā tiek patērēta un pārveidota enerģija. Saskaņā ar mums pazīstamajiem termodinamiskajiem procesiem enerģija nepārveidojas no viena veida citā pilnīgi, bet nenovēršami šo procesu pavada disipācija un siltuma starojums un tie noteikti ir fiksējami radio ēterā. 

Šādu starojumu nav iespējams noslēpt pilnībā, tādēļ ĀC būtu iespējams konstatēt pat tad, ja tās pašas vēlētos slēpties. Līdz šai dienai tā arī nav izdevies konstatēt starojumu, kas atgādinātu starojumu no tehnogēniem objektiem. 

Līdz ar to pamatojumu guvusi hipotēze, ka zemieši ir vienīgie saprātīgie Visuma iedzīvotāji.

Tikmēr meklējumi turpinās - nav izmeklēts ne tuvu ne viss Visums. Bez tam kļūdains var izrādīties arī pieņēmums, ka ĀC darbības rezultāti būtu jāmeklē siltuma starojuma spektrā, jo, iespējams, tās lieto pavisam citas tehnoloģijas, kas neemitē siltuma starojumu. Mums tādas tehnoloģijas ir pilnīgi nepazīstamas, tādēļ mēs arī  ezinām, kas jāmeklē.