Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aristejs, Prokonēsas

Radniecība. Kaistrobija dēls.

Dzīvesgājums. Noslēpumains personāžs, hiperborejs un brīnumdaris. Viņš veicis fantastiskus ceļojumus pa gaisu, kā arī laikā. Miris dzirnavās. Pēc savas otrās pazušanas Aristejs parādījās tikai pēc 240 gadiem.

Avoti.
Hērodota darbos. Kaistrobija dēls no Prokonēsas – salas Marmora jūrā. Šeit stāstīts kā Apolons pārnesis Aristeju pa gaisu pār vienacaino arimaspejiešu zemi, kur sargāja grifonu zeltu, uz leģendāro Hiperboreju tālu ziemeļos. Aristejs esot iegājis vilnas kārsēja mājā un nomiris. Amatnieks skrējis stāstīt par slavenības nāvi, taču kāds pēkšņi iebildis šim, ka redzējis Aristeju aizbraucam kuģī uz Āziju. Radinieki ieradušies pēc līķa, taču tas bija pazudis. Pēc septiņiem gadiem Aristejs pēkšņi parādījies no jauna, uzrakstījis poēmu par vienacainajiem arimaspejiešiem un atkal pazuda. Pēc 140 gadiem Aristejs uzradās Itālijā, Metapontes pilsētiņā tagadējās Taranto tuvumā. Tur viņš licis uzstādīt statuju Apolonam un arī sev pašam.
Strabona darbos.
Hūberta Daunahta pētījumi. Šis Bonnas profesors uzskata, ka apmēram IX gs. vidū pmē. Aristejs kuģojis Japāņu jūrā un Amūras ietekā. Tad atgriezies mājās un stāstījis par to visiem, kas vēlējās klausīties, piemēram aklajam Homēram
„Arinespeja” – šo poēmu Homērs veltījis Aristejam.

Saites:
Mistiķi.