Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Astroloģija, astrologi

Vissenākā ir liecība, ka Šveices Alpos dzīvojošajiem neandertāļiem pirms 43 000 gadu bijis Lāča kults ar iespējamu astronomisku zemtekstu.
Astronomija radusies 17 000 gadu atpakaļ, par ko liecina Laskas alas (Francija, Dordoņas departaments) zīmējumi. Tieši ap šo laiku noticis kvalitatīvs zināšanu lēciens astronomijā mūsu senčiem.
Ķīniešu hronikās vispār apgalvots, ka viņu Saules kalendārs ieviests pirms 16 916 gadiem.
Pilnīga pakļaušanās savam Svētajam kalendāram bija vērojama Centrālamerikas indiāņu civilizācijās, īpaši jau maiju.

Astroloģija. Tā ir mācība, kas pareģo nākotni pēc debesu spīdekļu izvietojuma.
Pats acīgākais cilvēks pie debesīm nevar saskatīt vairāk par 3000 zvaigžņu.
Pirmie debesu ķermeņu kustības un zemes norišu sakarību konstatēja senie ēģiptieši. Sīriusa iemirdzēšanās pie debesīm vēstīja par Nīlas palu sākumu, kas bija svarīgs notikums ēģiptiešiem.
Pamazām uzkrājoties novērojumiem, radās astroloģija. Astrologi bija visās seno civilizāciju kultūrās, vēlāk arī viduslaiku valdnieku galmos. Astrologi bijuši arī Romas pāvesti.
Vislielākos panākumus astroloģijā guva Bābeles priesteri, kuri savus pareģojumus pamatoja uz Saules, Mēness un 5 planētu novērojumiem. Astroloģisko tekstu krājums Enūma Anu Enlil. Babiloniešu astroloģija kļuva jau tik precīza, ka radīja nākamos pamatus astronomijai kā zinātnei.
Grieķi šo mākslu pārņēma no babiloņiem. Tomēr grieķi bija slaveni ar savu praktiskumu, un drīz sāka apšaubīt astroloģijas nostādnes, pārstāja ar to nodarboties.
Toties Romas impērijā astroloģija zēla un plauka. Svarīgos jautājumos ar astrologu vēlējās konsultēties ikviens. Iespējams, tieši tādēļ visām planētām tika piešķirti romiešu dievu vārdi.
Astronomija no astroloģijas nodalījās tikai 7.gs.
Līdz 17.gs. astroloģija bija cieši saistīta ar medicīnu. Viduslaiku ārsti ārstēšanā balstījās uz slimnieka horoskopiem. Senos laikos valdīja uzskats, ka katra Zodiaka zīme valdīja pār kādu cilvēka ķermeņa daļu. Pēc horoskopa noteica pret kādām slimībām ārstējamajam ir nosliece. Piemēram, pastāvēja uzskats, ka Ūdensvīra zīme projicējas uz asinsriti, tāpēc šai zīmē dzimušajiem ir paplašinātas vēnas un sašaurināti citi asinsvadi. Auna zīme esot atbildīga par galvu, tādēļ šai zīmē dzimušajiem bieži sāpot galva.
Mūsdienu astroloģijā parādījušās jaunas planētas – Urāns, Neptūns un Plūtons (?), kuras senajiem astrologiem nebija pazīstamas (?) un tika atklātas tikai pēc 1781.gada. Arī savus nosaukumus tās ieguva tīri nejauši, turpinot romiešu dievību vārdu tradīciju, taču astrologi tūdaļ sāka piedēvēt tām attiecīgas īpašības.

Horoskopi. Lai varētu cilvēkiem pareģot nākotni, astrologi sastādīja īpašas shēmas – horoskopus., kas balstījās uz planētu stāvokli cilvēka dzimšanas brīdī. Horoskopu veido aplis, kurā izvietotas visas 12 Zodiaka zīmes. Pa šo loku pārvietojas visas Saules sistēmas planētas. Horoskopa centrā astrologi liek Zemi. Apli sadala 12 sektoros atbilstoši Zodiaka zīmēm. Planētas tiek ievietotas vietās, kur atradušās cilvēka dzimšanas brīdī. Debesu spīdekļu koordinātas tiek ņemtas no īpašām tabulām, kurās atspoguļoti gadsimtiem ilgi debesu kupola novērojumi. Mūsdienās, protams, šo funkciju veic ar datora palīdzību.
Visatbildīgākā daļa ir horoskopa tulkošana. Tiek ņemti vērā daudzi un dažādi faktori – leņķi, kādos planētas attiecas viena pret otru, debesu ķermeņu izvietošanās horoskopa sektoros, zvaigznāji, kuros šīs planētas ietilpst.
Katrai planētai astrologi piešķir savu maģisko nozīmi un iedarbību. Piemēram, Saule ir vīrišķa, bet Mēness – sievišķa zīme, Merkūrs ietekmē prātu un veiklību, Venēra dod cilvēkam maigumu, valda pār mīlestību un laulībām. Planētu atrašanās konkrētajā Zodiākālajā zīmē arī nosaka cilvēka likteni: Aunā – cilvēka rakstura iezīmes, Vēzī – mājas pavarda un ģimenes lietas, Svaros – attiecības ar citiem cilvēkiem un laulības.
Dvīņi esot nepastāvīgi un pļāpīgi, Zīvis – slinkas un pašaizliedzīgas, Vērši – ar stingru raksturu.
Jāsaka gan, ka nav vienotas horoskopa aprēķināšanas un skaidrošanas metodes, tādēļ vienu un to pašu planētu izvietojumu var skaidrot dažādi.

Maldi vai patiesība?
Skeptiķi bijuši visos laikos. Grieķu filozofs Karneads (214.-129.g.pmē.) izstrādāja varbūtību teoriju, ar kuru centās pierādīt, ka vienā laikā dzimušu dvīņu liktenis var būt pilnīgi atšķirīgs, savukārt vienā grimstošā laivā var atrasties dažādu Zodiaka zīmju pārstāvji.
Holandē tika noorganizēts eksperiments, kurā piedalījās 44 astrologi. Katru astrologu ieveda savā istabā, izslēdzot saskari ar pārējiem. Visi saņēma vienu un to pašu uzdevumu – sastādīt horoskopus 7 cilvēkiem, kuru dzimšanas dati tika doti. Rezultātā astrologu viedokļi par šo cilvēku raksturiem un nākotni visai krasi atšķīrās. Eksperimenta organizatori paziņoja, ka neko citu jau arī nebija gaidījuši.
Vispār, pret astroloģiju uzstājas arī biologi, kas uzskata, ka cilvēka raksturu un personību nosaka ģenētika. Rakstura iezīmes biologuprāt veidojas jau bērna ieņemšanas brīdī 9 mēnešus pirms nākšanas pasaulē.
Astroloģija kā zinātne radās tai laikā, kad Zeme tika novietota centrā, bet mēs labi zinām, ka tā tas nav.

Astrologi:
     Sergejs Vronskis (?-1998.g.).