Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bogdohani (1670.-1924.g.)

Pilnais tituls - Bogdo Džeptsung Damba hutuhtu gegeni hans, saīsināti - Bogdohans.

Mongolijā lamaisma pārdzimušo panteonā Dzīvais Buda - jebkuru noslēpumu un dabas spēku nezināmo izpausmju mistisks pazinējs un mūžam nemirstošā Budas forma. Garīgo valdnieku dinastijas mantinieks, kasnoslēpumainā kārtā pastāvot kopš 1670.gada un glabā sevī Budas Avalokitešvaras un Čen Zazi jeb Himalaju Lielā Gara dvēseli - tā joprojām tiekot pilnveidota.

8.bogdohans - Kutuktu (~1911.-1924.g.).
8. un pēdējais Mongolijas bogodhans, kas valdīja no ??? līdz 1924.gadam.
Dzīvesgājums. Visai divdabīga persona. Būdams saprātīgs, vērīgs, enerģisks, šis Bogdohans ļāvās neprātīgai dzeršanai, kas viņu noveda līdz aklumam. Toreizējie lamas krituši izmisumā Vieni rosinājuši, ka dzerošais garigais līderis jānoindē, bet viņa tronis jāatdod citam pārdzimušajam dievam. Citi avukārt viņu aizstāvējuši un norādījuši uz nopelniem Mongolijas neatkarības labā. Viņi vēlējušies pielabināt dievus un rosinājuši celt brīnumskaistu svētvietu - lamu pilsētu ar milzīgu apzeltītu Budas tēlu viducī. Ieilgušās diskusijas ļāva Bogdohanam pakāpeniski nomaitāt radikālākos lamas un turpināt ērto dzeršanas dzīvi.
Ar viņu vairākkārt tikās poļu ceļotājs Osendovskis: "Viņā ir apvienots viss: saules mīts, noslēpumaino, debesaugsto baismīgo Himalaju virsotņu burvība, indiešu svētnīcu leģendas, Mongolijas un Ķīnas seno valdnieku draudīgais spožums, ķīniešu gudrajo miglainās hronikas. Urgad Bogdohanu politikā var saskatīt dažnedažādu ietekmju apvienojumu: braminu meditācijas, "dzeltenās ticības" aizsācēju - gelukpa sektas mūku - skarbumu, mūžseno klejotāju oriantu un kalmiku atriebīgumu, Čingishana un Kubilaja lepnās, varenās idejas, mānticības pārpilno hierarhiski klerikālo psihi, Tibetas karaļu noslēpumus un reliģskā revolucionārāPaspas cietsirdību.Visa Āzijas un Pamira, Himalaju, Mezopotāmijas, Persijas un Ķīnas miglainā vēsture ietin noslēpumā Dzīvā Budas troni Urgā.Tāpēc nav nekāds brīnums, ka viņa vārdu ar godbijību izrunā Volgas krastos un Arābijā, Centrālāzijā, Indijā, Sibīrijā un Ziemeļu Ledus okeāna piekrastē."
Atkal Osendovskis: "Ne uz mirkli neaizmirsdams domāt par baznīcas jautājumiem un mongolijas politiku, Bogdohanam patīkizklaidēties dažādos vaļaspriekos.Piemēram, kādu laiku viņš interesējās par artilēriju. Kāds uzņēmīgs krievu virsnieks uzdāvināja viņam divus vecus lielgabalus, ar kuriem neredzīgajam "dievam" par prieku šāva svētku dienās. Par šo izpriecu Bogdohans piešķīra virsniekam Tumbairhuna jeb Sirdij mīļā kņaza titulu. Automašīnas, velosipēdi, gramofoni, telefoni, kristāli, porcelāns, gleznas, smaržas, mūzikas instrumenti, reti sastopami putni un dzīvnieki,tādi kā zīloņi, Himalaju lāči, pērtiķi, Indijas čūskas un papagaiļi, - tie visi savulaik atraduši vietu "dieva pilī," taču tikpat ātri arī aizmirsti."ācija atradusies oficiālā vizīt;e. Ar īpašu vilcienu tas nogādāts Urgā un kļuvis par valdnieka mīluli. Pēc komunistu nākšanas pie varas par zīloni vairs tā nerūpējās un 2 gadus pēc saimnieka nāves 1926.gadā tas nomira.
Baltgvards Ungerns, kas bija nojūdzies uz Šambalas tēmu - viņš sevi uzskatīja par Čingizhana un Romanovu dinastiju mantinieku vienlaicīgi, kā arī par pēdējo Šambalas ķēniņu. Savus savāktos mongoļus un burjatus – par Šambalas kareivjiem! Urgas ieņemšanas 1920.gada 3.februārī bija apbrīnojama. Ungerns pilsētu ieņēma ar trešo mēģinājumu, neskatoties uz 20-kārtīgo pretinieka pārspēku (pilsētā saimniekoja ķīnieši). Pēc šīs militārās veiksmes augstākais Mongolijas garīgais līderis Kutuktu viņam piešķīra kara dieva Mahakalas goda nosaukumu
Ļoti viņam paticis savs zīlonis, kas arī bijis ZOO iemītnieks. Grezni izpušķots tas piedalījies reliģiskās ceremonijās un tika saukts  parvienu no Mongolijas septiņiem brīnumiem. Tas bija piepildījis bautas mantu un saglabāts muzejā.ogodhana bērnības sapni - viņa mīļākā spēļmanti;na bijusi ziloņa figūriņa. īstais un dzīvais zīlonis par 22 000 rubļu 1913.gadā nopirkts Krievijā, kur mongoļu delegācija bija oficiālā vizītē.
Bogodhans sagaidīja Mongolijas Tautas republikas nodibināšanos 1921.gadā, tika saglabāts viņa postenis.
1924.gadā 8.bogodhans nomira dabiskā nāvē.
Aplūkojamie objekti.
Ziemas pils. Pārsteidzoša dekadence, eklektiskā daudzveidība un dažādu dāvanu pārpilnība. Tā ir viena no interesantākajām apskates vietām šodienas Ulanbatorā. Ziemas pils arhitektūru viņš noskatījis no Krievijas konsulāta būves. Tā atrodas aiz daudzam kulta un reprezentācijas celtnēm ārēji necila divstāvu ķieģeļu ēkā.s tikalikvidēts. Jaunajai varai palika vien reliģisko un laicīgo talismanu krājums, kas sākotnējitika izpārdots izsolēs, bet pēc tam pasludināts par t

Pēc pēdējā 8.bogodhana nāves komunistiskajā Mongolijā bogodhanu amatu likvidēja.

Saites.
Mongolija.