Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bančiangas kultūra

Arheoloģiskā kultūra pie Bančiangas ciema Taizemes ziemeļos.

Atrašanās vieta. Taizemes ZA, Udontanas (Udon Thani) provincē, Nonhanas (Nong Han) novadā, Koratas plato, pie Bančiangas (Ban Chiang) ciema. Platība - 2,5 km2.



Atklāšana un izpēte. 1966.gadā amerikāņu students Stīvens Jangs (bijušā ASV vēstnieka Taizemē dēls) paklupa aiz saknes pie Bančiangas pilsētiņas. Gulēdams zemē, viņš pamanīja neparasti pievilcīgas keramikas lauskas, kas spraucās ārā no zemes.
Lauskas nosūtīja uz Pensilvānijas universitātes muzeju Filadelfijā, lai datētu ar jauno termoluminiscences metodi, kas bija īpaši izstrādāta keramikas datēšanai. Tika noskaidrots, ka šai keramikai ir 6000 gadu. Muzeja direktors nosūtīja keramikas paraugus uz Oksfordas universitāti, jo nespēja noticēt pirmajiem rezultātiem. Oksfordas datējums apstiprināja pirmos rezultātus.
Tai pašā laikā Vilhelms Solheims (Havaju universitāte) veica izrakumus Bančiangas apkaimē un uzgāja bronzas cirvjus, kā arī formas, kurās tie tika atlieti.
Nopietni izrakumi šeit sākās tikai 1974.gadā, kad tos kopā veica Pesits Čaroenvongs (Bangkokas Valsts muzeja kurators) un Česters Hormans (Universitātes muzejs). Viņi uzgāja uzbērumkalnu 20 pēdu augstumā un apmēram 1 jūdzi diametrā.
Nākamo 5 gadu laikā viņi savāca 18 t artefaktu (vairāk kā 30 000 vāžu, bronzas un dzelzs izstrādājumu). No uzbērumkalna tika izcelti vairāk kā 400 keramikas trauki, kas izceļas ar lielu dažādību.
Tādu uzbērumkalnu apkaimē esot vēl apmēram 300 gabalu, bet tikai Bančiangas uzbērumkalns ir sistemātiski izpētīts. Tamdēļ tie glabā norādes par šīs kultūras izcelsmi. 

Atradumi.
Keramikas lauskas. 6000 gadu vecas. Tātad vecāka par Divupes keramiku?
Bronzas izstrādājumi. Šejienes kultūras pārstāvji iemanījušies sakausēt varu ar alvu (arī cinku?) vēl pirms to praktizēja Divupē.
Bronzas cirvji un liešanas veidnes. Līdz tam tika uzskatīts, ka bronzas liešanas māksla šais apvidos tikusi ienesta no Ķīnas ap 800.g.pmē.
Bez tam bijušas bronzas rotaslietas – gredzeni, zvārgulīši, rokassprādzes, ieroči un instrumenti. Viens no bronzas instrumentiem bija paredzēts rīsa novākšanai.
Vissenākais šķēpa uzgalis no bronzas. Uziets vissenākajā slānī un ticis datēts no 3600.g.pmē. Līdz tam zinātnieki uzskatīja, ka bronzas gatavošana sākusies ap 3000.g.pmē., taču Bančiangas vecākie bronzas atradumi (šķēpa uzgalis!) nāk no 3600.g.pmē. 
Dzelzs izstrādājumi. Nav skaidrs cik tie ir seni. Iespējams, ka senākie uzietie.
Lauksaimniecības atliekas. Gurķu, pudeļķirbju, piparu, ūdensriekstu u.c. kalcificētas atliekas. Par 2000 gadiem senāka lauksaimniecība nekā Divupē.
Zīds. Šeit zīda ražošana ir par vairākiem gadsimtiem senāka nekā Ķīnā.
Skeleti. Tādi tika uzieti 126 gabali. Daudziem no tiem bija bronzas rotaslietas. Vienam no tiem bija gredzeni uz visiem roku un kāju pirkstiem. Cik noprotams, apbedījumi bijuši kārtīgi un sistemātiski.
Lopkopības atliekas. Cūku, bifeļu, vistu un suņu atliekas.
Gliemežvāki. Tie daudz tikuši atrastu uzbērumkalna iekšpusē. Norāda uz tirdzniecību ar piekrasti, iespējams – pat uz kuģošanas prasmi.

Kultūras izcelsme. Pētnieki Bančiangas kultūras pārstāvjus saista ar Garu alā (pašos Taizemes ziemeļos) uzieto cilvēku atliekām, kas nav līdzīgas vietējiem mongolīdiem, bet drīzāk gan polinēziešiem. To vecums ir 12 000 gadu, kas visai labi hronoloģiski atbilst Lielo plūdu katastrofas laikam pasaulē.
Viņi bijuši labi sagatavoti metalurģijas jomā un apmetušies tieši Bančiangā tamdēļ, ka šeit ir bagātīgas vara un alvas atradnes. Tātad 5600 gadu vecais bronzas šķēpa uzgalis nebūt nav pirmais viņu daiļradē.
Visas šo cilvēku pazīmes norāda, ka tie bijuši ļoti attīstītas civilizācijas pārstāvji, tamdēļ daži pētnieki sākuši norādīt uz Lemūrijas/Mu pusi. Taizemes teritorijā nav konstatētas tādas civilizācijas attīstības pēdas, tamdēļ ir pamats uzskatīt, ka tā ieradusies te jau gatavā veidā. 

 До этого времени ученые считали, что производство бронзы началось около 3000 года до н.э., но в Бан-Ченге удалось найти бронзовые изделия (в том числе оружие и ювелирные украшения) датировка которых относится к 3600 году до н.э.
 

Saites:
Tajieši.