Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bagana

Senpilsēta Mjanmas centrālaja daļā, kādreizējā Paganas valsts galvaspilsēta ar lielu daudzumu budistu svētnīcu un stūpu.

Atrašanās vieta. Birma, pie Irivadas upes. 



Vēsture. XI-XII gs. visu Mjanmas teritoriju pakļāva Paganas valsts (1044.-1287.g.) ar galvaspilsētu Baganā. Šī valsts kas tolaik bija lielākā agrā feodālā valsts DA Āzijā. Paganas valsts laikā Baganā uzbūvēts lielākais vairums esošo celtņu.
Pēc mongoļu iebrukuma 1283.gadā saira Paganas valsts un līdz ar to Bagana panīka.

Apraksts. 30 kvkm platībā izkaisīti vairāk kā 800 tempļi. Citur gan teikts, ka to esot ap 2000. Vecākās esot ap 2000 gadu vecas. Laikā no 1075.-1287.gadam Baganas līdzenumā tika uzeltas ap 13 000 stūpu un pagodu. 

Arhitektūra. Svētnīcas galvenokārt centrisku būvju tipa, ar 4 ieejām un 4 Budas tēliem. Pmati veidoti no terasēm: centrālā daļa līdzīga zvanam, ar sarežģītas formas tornīti noslēgumā. Celtnes rotā bagātīgi ornamenti un figuratīvi veidojumi, griezumi. Akmens un keramikas ciļņos, temperas sienu gleznojumos attēltas Budas dzīves ainas, džataku sižeti.

Aplūkojamie objekti. Visi tempļi un pagodas saistas ar kādām leģendām.

Anandas templis. To cēluši vēl moni un pabeiguši vēl 1091.gadā. Tempļa centrā atrodas milzīga stūpa.
Par tās celtniecību vēsta teika, kas znāma no saglabājušās Mjanmas ķēniņu hronikas: „Reiz ķēniņa Kianzittas pils priekšā ieradās 8 mūki. Tie valdniekam pastāstīja, ka ieradušies no kādas tālas valsts, kurā tiem nācies dzīvot Nandamulas alā. Tajā kādreiz mitis iepriekšējais Buda. Ķēniņš lūdzis alu prādīt, un ar meditācijas palīdzību mūki arī parādījuši gan pašu alu, gan arī dabas ainavu ap to. Pārsteigtais ķēniņš pavēlēja izveidot tādu pat alu.” Bet šodien virs šīs alas atrodas Anandas templis.
Templī atrodas 4 zelta statujas, kas atveido pēdējs 4 budas: Kakusandu, Konagamanu, Kassapu un Gautamu. Statujas simbolizē laika nebeidzamo ritumu. Vēl templī ir tūkstošiem Budas tēlu, kā arī gari un dēmoni no pirmsbudisma laikiem. Visur atrodami planētu un mjanmiešu astronomijas simboli. 

Švezandava pagoda. Šeit kā dārgas relikvijas glabājas daži pēdējā Buddas mati, taču pagoda nosaukta hindustu ziloņveidīgā dieva Ganeša vārdā. 

Švezigona stūpa. XI gs.

Saites.
Paganas valsts (1044.-1287.g.). 
Mjanma.