Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bamjānas statujas

Sena statuja 55 m augstumā, kas izveidota VII gs.

Atrašanās vieta. Afganistāna.

Statuja izveidota laikā, kad Bamjāna bija nelielas valstiņas galvaspilsēta. Senie skulptori izkala statuju klintī. Lai atveidotu apģērbu, izmantoja virves, kuras vēlāk noklāja ar ģipša šķīdumu. Seju un rokas pagatavoja nevis no akmens, bet no koka - sejas masku un rokas noklāja ar zeltu. Tādēļ arī tās nesaglabājas līdz XX gs.

632.gadā ķīniešu svētceļnieks Huen Cjaņs rakstīja, ka statuja "zaigoja lieliskā zelta spozmē, bet tās dārgakmeņu rotājumi darīja aklu ar savu mirdzumu." Pēc viņa vārdiem vietējais ķēniņš katru gadu pasaules valdniekam Lielajam Budam piedāvājis upurī visu savu varu un dārgumus. Tomēr budistu mūki katru reizi atgrieza ķēninam upuri un varu, tā apstiprinot, ka ķēniņš var valdīt vēl vienu gadu. 

2001.gada 10.maijā par milzīgām šausmām visas pasaules vēsturniekiem, arheologiem un visai pasaules sabiedrībai, talibi ar sprāgstvielām un lielgabaliem iznīcināja divas lielas Bamjānas Budas statujas, uzskatot tas par pagāniskiem simboliem. Statujas par godājamām uzskatīja hazāru šiīti. UNESCO islāmistiem pat piedāvāja statujas izpirkt. Marta beigās statujas bija jau mīmētas, un visai drīz talibi žurnālistiem nodemonstrēja tikai drupas.

Saites.
Afganistāna.