Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bēthovens, Ludvigs van (1770.-1827.g.)

Ludwig van Beethoven.
Izcils austriešu komponists.

Dzīvesgājums. Dzimis 1770.gadā Bonnā.
Pēc 30 gadu vecuma zaudējis dzirdi.

Versijas. Vīnes patologs Kristians Reiters apgalvo, ka komponistu noindējis viņa ārsts Andreas Vavruhs, nemākulīgi lietojot svina preparātus.

Bēthovens un Latvija. Komponists Latvijā nekad nav bijis, tomēr viņa draugs bija Talsu mācītājs un vijolnieks Karls Ferdinands Amenda (1771.-1836.g.). Viņi iepazinās Vīnē 1798.gada vasarā un tikās līdz 1799.gada rudenim, pēc tam rakstīja viens otram vēstules. LVVA tiek glabāta Bēthovena oriģinālā vēstule, ko 1815.gada 12.aprīlī viņš adresējis Amendam. Šo vēstuli Amendam nogādājis grāfs Heinrihs Dītrihs Vilhelms fon Keizerlings (1775.-1791.g.), Blīdenē dzimis Kurzemes muižnieks, liels Bēthovena daiļrades cienītājs.
Savukārt grāfi Brauni - Siguldas un vairāku citu Vidzemes muižu īpašnieki, bija vieni no pirmajiem jaunā Bēthovena mecenātiem Vīnē. Paipalas kliedziena dziesmu balsij un klavierēm viņš veltījis mecenātam, Rīgā dzimušajam grāfam Johanam Georgam fon Braunam, kam piederēja Siguldas un Smiltenes muižas.

Darbi.
"Fidelio." Bēthovena vienīgā opera, kas iestudēta Vīnē 1806.g. Rīgā tā uzvesta 1925.gadā.
3.simfonija. Sauc arī par "Heroisko." Tās pirmatskaņojums notika 1805.gada 7.aprīlī Vīnē. Iesākumā tā esot kaut kam bijusi veltīta (?).
9.simfonija. Pirmatskaņojums notika 1824.gada 7.maijā Vīnē. Skaņdarbs bija veltīts Prūsijas karalim Frīdriham (kādam?).
Bagatelli Nr.25 A minorā. Plašāk pazīstams kā skaņdarbs "Elīzai." Sacerēts 1810.gada 27.aprīlī. To komponists veltījis vai nu pianistei Terēzei Malfatai, vai arī dziedātājai Elizabetei (kādai?).
"Mēnesnīcas sonāte." Veltījis grāfienei Džuljetai Gvičardi.

10.simfonija. Bēthovens sācis to komponēt 1824.gadā, uzreiz pēc 9.simfonijas pabeigšanas, taču tālāk par atsevišķiem fragmentiem un skicēm nav atstājis. Komponists pie tās strādājis līdz pat savai nāvei 1827.gadā, liecina viņa vēstules, kā arī laikabiedru pieraksti. Jaunais projekts mūsdienās paredz, ka mākslīgais intelekts, vadoties no pieejamajiem materiāliem, pilnībā sakomponēs nepabeigto simfoniju.

Aplūkojamie objekti.
      Vīne. Par godu Bēthovenam še ir uzstādītas 58 memoriālās plāksnes un darbojas 3 viņa muzeji.
      Bēthovena māja Bonnā. Tur tiek glabāts drauga Karla Amendas portrets. Liekas tas pats memoriālais muzejs (???).
      Bēthovena koncertzāle Bonnā. Uzcelta 1959.gadā.

Nospiedums kultūrā.
      E.A.Burdela
portrets "L. van Bēthovens" (1902.g.).